Pluimveehouderij

Achtergrond 366 x bekeken

Pluimveeslachter Plukon wil groeien

Plukon wil met de aankoop van de leegstaande slachterij in het Oost-Duitse Neustrelitz groeien en de aanvoerlijnen voor vleeskuikens zo kort mogelijk houden.

Plukon is met Vion in onderhandeling over de aankoop van de voormalige Moksel-slachterij. Dat meldt topman Peter Poortinga van Plukon.

De onderhandelingen zouden voor het eind van het jaar afgesloten moeten worden. Plukon wil de slachterij opnieuw inrichten en de vleeskuikens afkomstig uit de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern gaan slachten. Daarnaast heeft Plukon in Storkow in Brandenburg een slachterij. De slachterij moet in 2012 operationeel zijn.

De Moksel-slachterij is destijds voor een bedrag van 33 miljoen euro waarvan zo'n 15 miljoen euro subsidiegeld gebouwd. Het slachthuis staat al sinds 1995 leeg, en is slechts twee jaar in gebruik geweest. De sluiting werd eerst als tijdelijk aangekondigd. Aangezien Moksel bij de subsidieverwerving toezeggingen moest doen over de exploitatie van het bedrijf, werd het bedrijf gehouden aan de verplichting om de subsidie terug te betalen.

Op de mogelijke overname van het slachthuis is in de armlastige regio rond Neustrelitz enthousiast gereageerd. CDU-afgevaardigde voor de Landsdag van Mecklenburg-Vorpommern, Vincent Kokert, heeft een oproep gedaan aan het regiobestuur en de gemeente om de herinrichting en de ingebruikname van het bedrijf geen strobreed in de weg te leggen. "We hebben dit soort investeringen nodig om de mensen in deze regio een toekomst te bieden", aldus de CDU-parlementariër.

Of registreer je om te kunnen reageren.