Pluimveehouderij

Achtergrond 352 x bekeken

Handelsnormen voor kooieieren handhaven

Een aparte code op eieren uit batterijen en een verbod om deze eieren te exporteren. Deze voorstellen van eierhandelaren zijn onnodig en ongewenst, vindt Geerts Laugs.

Met ingang van 2012 mogen in de EU geen kippen meer worden gehouden in kale, traditionele legbatterijen. De sector heeft zich er inmiddels meer dan tien jaar op kunnen voorbereiden, maar toch verloopt de omschakeling naar verrijkte kooien en alternatieve systemen moeizaam.

Naar verwachting zullen in de EU na 2011 nog zo’n 100 miljoen van de ruim 350 miljoen kippen in traditionele legbatterijen worden gehouden. De Europese vereniging van eierhandelaren (Euwep) pleit er nu voor de producenten van deze, dan illegale kooi-eieren expliciet toestemming te geven hun eieren uitsluitend in het land van herkomst te verkopen en export naar andere EU-lidstaten te verbieden. De eieren zouden een aparte code moeten krijgen.

Op deze manier wil Euwep voorkomen dat landen waar veel producenten overschakelden en investeerden in nieuwe, wel toegestane systemen benadeeld worden door de concurrentie van goedkopere eieren, afkomstig van pluimveehouders die zich niet aan de wet hielden. Die zorg is terecht, maar de oplossing niet.

De beste manier om bedrijven te beschermen tegen oneerlijke concurrentie is ervoor te zorgen dat de wet overal wordt nageleefd. Wanneer de EU toe zou staan dat eieren uit illegale kooien een aparte code krijgen,is dat een ernstige verzwakking van de wet en van haar geloofwaardigheid. Bovendien zou het voor producenten met vooral nationale afzet een belangrijke prikkel wegnemen om snel over te schakelen op toegestane systemen.

Een officieel verbod om eieren uit legbatterijen naar andere lidstaten te exporteren is bovendien onnodig. De huidige EU handelsnormen voor eieren verbieden namelijk de handel van eieren uit traditionele legbatterijen met ingang van 2012. Landen waar de wet wél wordt nageleefd, die deze eieren uit andere landen willen weren, zijn dus al bevoegd dat te doen.

Geert Laugs is campagne-coördinator Compassion in World Farming (CIWF) Nederland

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.