Pluimveehouderij

Achtergrond 216 x bekeken

Ovopoldiscussie volgens NOP-voorzitter afgelopen

De discussie over Ovopol zal door de huidige problemen met Acute Snot op legbedrijven in de Gelderse Vallei niet opnieuw op tafel komen.

Die verwachting uit voorzitter Jan Wolleswinkel van de NOP. "Pluimveehouders hebben hun sommetjes destijds wel gemaakt", aldus Wolleswinkel. "Ze hebben er bewust voor gekozen het schaderisico te nemen van ziekteuitbraken."

Ovopol was de naam van een onderlinge verzekering voor legpluimveebedrijven. Productieschade als gevolg van salmonellabesmetting en residuschade in eieren door medicijngebruik zou zo verzekerd kunnen worden. Eind juli van dit jaar werd er een punt gezet achter de pogingen om Ovopol van de grond te krijgen. Aan het initiatief was sinds 2006 gewerkt.

De animo voor deelname aan de verzekering bleek echter structureel te klein om de verzekering van de grond te krijgen. Dat bleef ook zo nadat begin 2008 ook schade als gevolg van salmonellabesmettingen werd ondergebracht bij Ovopol. Getroffen bedrijven komen nu niet in aanmerking voor schadevergoeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.