Pluimveehouderij

Achtergrond 234 x bekeken

Nederland loopt voorop bij controles op vogelpest

Nederland, Italië en Denemarken zijn in de Europese Unie het fanatiekst bij controle op vogelpest (AI).

Deze landen onderzoeken meer bedrijven op het vóórkomen van virus dan de EU voorschrijft. Dit meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) op basis van informatie van de EU. De monitoringsbeschikking over AI van de PPE is ingesteld om te voorkomen dat laagpathogene AI (Aviaiare influenza) zich ongemerkt verspreid over de EU. Een laagpathogeen virus kan muteren tot een hoogpathogeen virus, dat veel besmettelijker is, en dan alsnog voor grote problemen zorgen.

Nederlandse pluimveebedrijven laten zich, omdat het productschap ze daartoe verplicht, zelf controleren op AI. In 2008 zijn ze gemiddeld 2,03 keer onderzocht op AI. Nederland onderzocht 5.915 keer een bedrijf terwijl er 2.921 pluimveebedrijven zijn geregistreerd. De AI-beschikking, van 2007, eist dat per jaar zestig bedrijven per categorie worden onderzocht. Voor kalkoen- , eenden- en ganzenbedrijven is het verplichte aantal negentig.

In Italië is ruim 85 procent van de 8.712 geregistreerde professionele pluimveebedrijven onderzocht op AI. In Denemarken werd elk pluimveebedrijf 1,18 keer onderzocht. Beleidsmedewerker Henk Hulsbergen van het Prodcutschap Pluimvee en Eieren verklaart de hoge cijfers van Italië en Nederland uit de grote problemen die er in deze landen zijn geweest met AI. "Beide landen willen koste wat kost voorkomen dat er weer iets gebeurt".

In Duitsland zijn in 2008 slechts 258 bedrijven onderzocht op een totaal van bijna 359.000 commerciële bedrijven. In vrijwel alle overige EU-landen werd de controleplicht redelijk nageleefd. De meeste bedrijven waar AI werd aangetoond werden gevonden in Frankrijk. Het ging daarbij om 23 positieve bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.