Pluimveehouderij

Achtergrond 250 x bekeken

'NVP: plannen regering vooral loze woorden'

De begrotingsplannen van de regering, die op Prinsjesdag werden gepresenteerd, zijn vooral loze woorden.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) denkt dat er in praktijk weinig van terecht komt.

"Het ministerie van LNV steekt zoals altijd in op duurzaam en innovatief", merkt NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat op. "Dat is echter alleen maar op papier. Zo gauw de sector daadwerkelijk met innovaties komt, zoals de verrijkte kooi als alternatief voor de legbatterij, wordt daar een streep door gezet. Het zijn vooral loze woorden."

De vakbond benadrukt dat duurzaamheid belangrijk is voor de toekomstige generaties. "Maar dan moeten we wel de ruimte krijgen om bedrijven die door willen groeien ook die mogelijkheid te geven en ze niet eerst uit te kleden door ver vooruit te lopen met de invulling van het Europese beleid", vindt NVP-bestuurder Harry Ketels.

"In dat kader zal minister Cramer de intensieve veehouderij meer ruimte moeten geven om het besluit huisvesting en ammoniak in te vullen. Wij willen voor het bedrijfsontwikkelplan in ieder geval uitstel tot 1 april 2010."

Kortetermijndenken

De Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) maakt zich vooral zorgen over het kortetermijndenken van het kabinet. "De economie moet nu draaien en de rekening daarvoor wordt naar de toekomst geschoven. Niemand weet echter precies hoe, dat is wel zorgelijk", vindt voorzitter Jan Wolleswinkel.

Een positief punt ziet Wolleswinkel in de Crisis- en herstelwet. "We wachten met smart of die door de Kamer komt. We verwachten dat er dan minder hobbels te nemen zijn om dingen te realiseren, zoals bouw- of aanpassingsplannen. De pluimveescetor zou zeker profiteren van snellere procedures."

Het afschuiven van bepaalde kosten op de sector stuit op meer weerstand. "We zijn mordicus tegen het verhalen van de destructiekosten op de sector, dat is te makkelijk", vindt Wolleswinkel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.