Pluimveehouderij

Achtergrond 180 x bekeken 2 reacties

NVP: nieuw systeem van heffingen

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) wil de systematiek van de heffingen veranderen.

De vakbond wil dit de komende tijd in het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) aan de orde stellen. De NVP heeft moeite met de manier waarop de heffingen geheven worden. Pluimveehouders betalen bij opzet van nieuwe kippen of kuikens. Volgens de vakbond ontstaat hierdoor, vooral in de legsector, een oneerlijke situatie waarbij niet elke pluimveehouder evenveel betaalt. ”Normaal gesproken worden eens in de 14 maanden hennen opgezet en wordt dan de heffing betaald”, legt secretaris Jan Brok uit.

Soms wijken pluimveehouders echter van de periode van 14 maanden af, als de hennen bijvoorbeeld geruid worden. Op die manier draait de pluimveehouder acht maanden langer met hetzelfde koppel. ”Dan hoef je dus minder heffingen te betalen. Bovendien kunnen pluimveehouders het extra slim spelen. Stel dat de heffingen volgend jaar omhoog gaan, als je dan eind december nieuwe hennen opzet en die een keer ruit, hoef je in 2010 en 2011 geen heffingen te betalen.”

De NVP zou het liefst zien dat de heffingen voortaan per jaar geheven worden. ”Bijvoorbeeld op basis van het staloppervlak. Volgens het PPE kan dat niet binnen de huidige verordening, maar misschien moet die dan aangepast worden. Iets wat altijd zo geweest is, is niet altijd het beste”, vindt Brok.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  karel 1

  De genen die bepalen moeten ook betalen Wat voor beleid er gevoerd wordt is door niemand te controleren.Dus collektief niet meer betalen,eerlijk spel ?

 • no-profile-image

  Jan de Haan

  Geen gekke gedachte Brok !
  Heffingen kunnen ook worden bepaald aan de hand van hoeveel dieren iemand vorig jaar heeft gehouden. En of waar je ook aan zou kunnen denken is dit te koppelen aan de opgave voor buro heffingen in Assen...........

Of registreer je om te kunnen reageren.