Pluimveehouderij

Achtergrond 273 x bekeken 2 reacties

Dierenbescherming wil keurmerk dekbedden

De Dierenbescherming wil dat er een Europees keurmerk komt voor producenten waar dons in zit. Dat heeft voorzitter Frank Dales van de dierenrechtenorganisatie vandaag gemeld.

Hij reageert hiermee op een Zweeds-Belgische reportage waaruit blijkt dat dekbedden van Ikea worden gevuld met dons dat van levende eenden en ganzen is geplukt.

Dales gaat het onderwerp met de Euro Group for Animals, een Europese koepelorganisatie van dierenbeschermers, op korte termijn onder de aandacht brengen van bij de Europese Unie. Officieel mag het dons pas geplukt worden als de vogels zijn geslacht, maar in Poolse, Hongaarse en Chinese kwekerijen worden de dieren meerdere keren geplukt voordat ze worden geslacht. Volgens de Dierenbescherming staat dit gelijk aan foltering.

In Nederland is het levend plukken van dieren wettelijk verboden.

Zie ook: Dekbedden Ikea gevuld met 'levend' dons

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Paul

    Jammer dat oud nieuws zo actueel is geworden door een Belgisch tv-programma dat een Zweedse documentaire gaat uitzenden. Het is al jaren bekend dat met name in Hongarije ganzen levend worden geplukt om met het dons dekbedden voor Ikea te vullen. Op YouTube zijn gedateerde video's te vinden met eerdere opnamen uit Hongaarse ganzenboerderijen. Ikea ligt dan ook al langer onder vuur, maar helaas blijkt nu in Belgie een documentaire dit bedrijf te dwingen om ook in dit land te zeggen contracten te verbreken met ganzenfokkers. Kennelijk doet Ikea dit niet uit zichzelf, maar is er maatschappelijke druk voor nodig! Type 'Ikea' in de search-space op het weblog http://animals-in-the-news.blogspot.com en u vindt beelden uit een Spaans tv-programma dat maanden geleden al aandacht besteedde aan het Ikea-dons. Helaas doen journalisten deze dagen zelf weinig research en worden berichten uit andere media klakkeloos overgenomen.... Dit laatste geldt overigens ook voor de Dierenbescherming die als mostert na de maaltijd ook een publicitair steentje wil bijdragen aan achterhaald nieuws. Ook de Dierenbescherming had zich beter moeten (laten) informeren, dan had ook zij geweten dat al lange tijd bekend is dat Ikea dons gebruikt in dekbedden afkomstig van levend geplukte ganzen in vooral Hongarije! Publiciteit is kennelijk voor de Dierenbescherming belangrijker dan het beschermen van dieren.

  • no-profile-image

    Harm

    Vreemd dat iets wat in de EU niet mag, toch gewoon gedaan wordt. Waarom een keurmerk wanneer het verboden is. Gewoon de regels uitvoeren. Zo doen we dat in dit land ook. Blijkt weer eens dat hetgeen van ver komt, lang niet altijd goed is. Paul heeft een heel sterk punt met het gegeven dat de dierenbescherming de "doppen"dus niet los had. Het is blijkbaar te moeilijk om iets over de grens te doen. Hier hebben ze een beschermde status. In Hongarije worden deze "beschermers"waarschijnlijk ook levend geplukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.