Pluimveehouderij

Achtergrond 315 x bekeken 10 reacties

Luxe hotelketens stoppen met foie gras

De hotelketens Bilderberg, Carlton en Mövenpick halen in hun Nederlandse vestigingen foie gras van de menukaart.

Dit hebben zij vandaag aan dierenrechtenorganisatie Wakker Dier laten weten. De ketens stellen de productie van de ganzen- en eendenlever te dieronvriendelijk te vinden. Het is een succesvolle start van de nieuwe campagne van Wakker Dier die erop is gericht om hotel- en restaurantketens foie gras-vrij te krijgen.

De campagne startte met een informerende brief aan de hotelketens over de dieronterende dwangvoedering. Binnenkort wordt de campagne vervolgd met voorlichtingsacties voor het publiek. Diverse hotelketens, waaronder Van der Valk, hebben de omstreden foie gras nog op de menukaart staan.

In Nederland is de productie van foie gras vanwege dierenleed bij wet verboden. Voor de productie van foie gras krijgen eenden en ganzen via trechters en buizen pneumatisch dwangvoer toegediend. Dit gebeurt meermalen per dag gedurende twee tot drie weken. Zo worden de levers in korte tijd vijf tot tien keer groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer een kwart van het lichaamsgewicht aan maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd.

Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Biologisch verkregen foie gras is wel toegestaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Ja, Joost, ganzen en eenden zijn zeer belangrijk voor de productie van foie gras. En een lekkere confit d'oye of confit du canard (ganze- of eendepoot in hun eigen vet) is ook heerlijk. Truffels erbij, opgespoord door een varken, welke later weer tot een smakelijke maaltijd kan dienen, lekker toch ?

 • no-profile-image

  joost

  Ja, die ganzen en eenden genieten er ook zo van, misschien moeten we mensen ook maar foie gras dwangvoederen.
  He berend botje, jij bent natuurlijk ook veel meer dan een gans en belangrijker vooral.

 • no-profile-image

  anti

  en nu ook nog onmiddellijk stoppen met jagen. Die heren hun geweren afnemen en verbranden. Zo moet dat. Geen foie gras is ook alweer een stap in de juiste richting.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Het is natuurlijk vreemd dat de houderij in Nederland verboden is en de consumptie niet. Zelfde situatie als met bont dreigt te ontstaan. Ik zeg: Alles toestaan. Zeker niet te snel verbieden, ik wil het altijd nog een keertje eten.

 • no-profile-image

  gert

  die arme politici en bankdirecteuren worden nu wel erg beperkt in hun keuze menu

 • no-profile-image

  kip

  Dat geeft aan dat biologisch een grote hypocriete bende is.....Maar ja er zijn sukkels die dat niet inzien en gewoon die veels te dure troep blijven kopen. En wat dan nog eigenlijk, volgens die terroristen moeten we toch gras eten, nou ik eet heerlijke foie gras

 • no-profile-image

  lizette

  Zullen de Nederlandse boeren wel weer blij zijn met Wakker Dier: zo'n buitenlands product dat hier niet meer geproduceerd mag worden wordt straks ook niet meer geconsumeerd. Moeten mensen (gelukkig) wat anders (Nederlands?) eten en krijg je dus wat meer levelplaying field...
  Biologische foie gras bestaat trouwens niet. Je mag een lever pas foie gras noemen als het absurd groot is (400 gram voor ganzen) en dat kan alleen met dwangvoedering en is niet biologisch.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Aahh..., heerlijk foie gras d'oye of foie gras du canard. Moeten we toch weer naar Frankrijk om daar van te genieten.

 • no-profile-image

  mmmmmm

  Nou BB, je hebt joost wel een beetje geprikkeld, geloof ik. Foei !

 • no-profile-image

  Herman Schober

  "Biologisch verkregen foie gras is wel toegestaan"..................................
  Hoe wordt dat dan verkregen?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.