Pluimveehouderij

Achtergrond 202 x bekeken

Studie kippendoding haalt schel van ogen

Pluimveeslachterijen doen maar wat en Dier en Recht kaartte dat al ruim twee jaar geleden aan, stelt Hans Baaij, directeur van de stichting. "Gelukkig volgde serieus onderzoek van de ASG", schrijft hij in reactie op PvdA-Kamerlid Waalkens.

Harm Evert Waalkens windt zich terecht op over de manier waarop in Nederland kippen geslacht worden. Hij spreekt over barbaarse bedwelmingsmethodes en vindt het niet te geloven dat pluimveeslachterijen jarenlang dodingsmethodes gebruiken die volstrekt ontoereikend waren. Harm Evert en andere Kamerleden met landbouw in de portefeuille konden echter beter weten.

In oktober 2006 organiseerde de Stichting Dier & Recht een hoorzitting met onder andere oud-keurmeester Breunis, iemand die meer dan dertig jaar toezicht heeft gehouden op het slachten van pluimvee. In die hoorzitting kwamen een aantal zaken naar voren: Het bedwelmen van kippen via een elektrisch bad kan onmogelijk goed gaan. De wettelijk verplichte stroomsterkte veroorzaakt karkasschade en puntbloedingen.

Daarom worden kippen niet op het wettelijke minimum van 100 mA bedwelmd maar op bijvoorbeeld 20 mA. De kippen krijgen een flinke stroomsterkte te verduren, zonder bewusteloos te raken. Ze worden alleen geïmmobiliseerd en ervaren de pijn van de stroom en die van het slachten.

Het instrumentarium om de stroomsterkte in het waterbad te meten, kan op natuurkundige gronden nooit werken. Het is ook voor een slachterij niet mogelijk om de stroomsterkte per kip te bepalen. Slachterijen doen dus maar wat.

Veel slachterijen hebben een waarschuwingssysteem. Als de AID zich voor controle aan de poort meldt, dan wordt het slachten onmiddellijk aangepast om aan de norm te voldoen. De in de slachterij werkzame VWA -dierenartsen weten hier van, maar werken mee aan het saboteren van controle.

Het bovenstaande is door de stichting Dier & Recht in de hoorzitting van 2006, waar Harm Evert volgens ons ook bij was, uitgebreid betoogd en met argumenten onderbouwd. Dat heeft gelukkig tot gevolg gehad dat er eindelijk serieus onderzoek is gedaan door ASG (Animal Sciences Group). Nu kan men niet langer de ogen sluiten voor de omvang van het probleem en het feit dat pluimveeslachterijen in Nederland illegaal opereren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.