Pluimveehouderij

Achtergrond 191 x bekeken

Week 15: dalende eierprijzen

Deze week in de aanloop naar Pasen is het uiteraard een stuk drukker dan normaal. De pakstations melden een sterk oplopende vraag naar eieren, waarbij het echter vooral volumes betreft, want de prijstendens is neerwaarts gericht.

De dalende prijstendens is bij vrijwel alle soorten merkbaar, waarbij vooral kooi-eieren wat sterker in prijs zouden dalen dan de diverse alternatieve soorten.

De daling van de eierprijzen is vooral het gevolg van het feit dat niemand met het oog op Pasen met eieren wil blijven zitten en iedereen dus wat sneller genoegen neemt met wat lagere biedingen voor de eieren.

Het eieraanbod is voldoende, echter zeker niet overweldigend groot van omvang.

De eiproductenindustrie houdt de boot wat af en probeert de prijs wat te drukken. De vraag van dit marktsegment is er wel, maar beperkt zich opnieuw tot het hoognodige.

De situatie op de Duitse eiermarkt is vergelijkbaar met die op de Nederlandse: de eieren die de pakstations nog voor Pasen uitleveren worden voor iets lagere prijzen verhandeld, terwijl de prijzen voor de aanvragen voor na de Paasdagen al op een duidelijk lager peil liggen.

Overigens wordt er voor de eiermarkt zeker niet verwacht dat de prijzen na Pasen erg sterk zullen dalen, omdat het eieraanbod uit Duitse productie zeker niet extreem groot zal uitpakken. Bij onze oosterburen zijn er duidelijk minder hennen opgezet dan er de laatste tijd geruimd zijn. Dit houdt uiteraard nog steeds verband met het lopende omschakelingsproces van het kooisysteem naar alternatieve vormen van huisvesting.

(bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.