Pluimveehouderij

Achtergrond 360 x bekeken

Nationale recherche pakt verdachte nertsenactie

De nationale recherche heeft vanochtend een 24-jarige man opgepakt, die zondag 15 maart vermoedelijk betrokken is geweest bij het laten ontsnappen van nertsen uit een fokkerij in het Zeeuwse Stavenisse.

Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag. Het ging om 2500 tot 3000 dieren, die door extremisten werden vrijgelaten.

De meeste nertsen konden later weer worden gevangen. Een aantal dieren is echter dood op de openbare weg gevonden. In de omgeving van de fokkerij bleek dat kippen door de loslopende nertsen waren aangevallen en gedood.

Tijdens de bevrijdingsactie hebben volgens justitie verschillende extremisten de schutting van de nertsenfarm vernield. Op de omheining was met verf de tekst 'DBF' geschilderd, de afkorting voor Dierenbevrijdingsfront.

De nationale recherche heeft in de woning waar de gearresteerde verdachte verbleef, gezocht naar bewijsmateriaal over de extremistische actie. Ook werd nog een woning in Vugt voor dit doel doorzocht. Volgens een woordvoerder van het OM zijn daarbij spullen in beslag genomen.

De nationale recherche gaat ervan uit dat de aangehouden verdachte de actie niet alleen heeft uitgevoerd. Daarom richt het onderzoek zich nu ook nog op het vinden van medeverdachten.

Dierenrechtenextremisme

De leiding van het OM heeft onderzoeken naar dierenrechtenextremisme aangemerkt als zaken van nationaal belang. Het landelijk parket werkt volgens een woordvoerder daarom nauw samen met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de politie waaronder met name de nationale recherche en betrokken gemeenten om deze vorm van extremisme aan te pakken.

De AIVD bracht vorige week nog een rapport uit over extremistische voorvechters van dierenrechten in Nederland. De dienst concludeerde dat deze vorm van extremisme in ons land gefragmenteerd is, maar wel groeit. Ook gebruiken dierenrechtenextremisten steeds meer geweld bij hun acties, aldus de AIVD.

De inlichtingendienst constateerde verder dat daders lastig te achterhalen zijn. Dat komt omdat ze een voorzichtig en zorgvuldig opereren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.