Pluimveehouderij

Achtergrond 287 x bekeken

Kortetermijnpolitiek

Het lijkt een makkelijke keuze. Waarom zou je als pluimveehouder de mest aan de verbrandingscentrale in Moerdijk leveren als export goedkoper is?

Zeker nu de marges niet bepaald torenhoog zijn is het aantrekkelijk voor het snelle rendement te gaan. Toch zouden pluimveehouders verder moeten denken. De huidige lage afzetprijzen zijn grotendeels aan DEP te danken. Dat wil niet zeggen dat pluimveehouders bij wijze van dank hun mest toch naar Moerdijk moeten brengen, maar als de centrale omvalt is de sector terug bij af en zullen pluimveehouders hun kortetermijndenken bezuren.

DEP zelf valt ook korte termijnpolitiek te verwijten. De centrale zit vol, klonk het een paar jaar geleden. Pluimveehouders gingen noodgedwongen op zoek naar een andere oplossing. Nu smeekt DEP deze pluimveehouders de mest toch te leveren. Het blijkt dat veel mest te nat is om te verbranden, waardoor DEP geleverde mest afkeurt. Je kunt je afvragen of dit van tevoren niet te voorzien was.

Het initiatief begint helaas ernstig op Promest te lijken. Ook hier werd veel geïnvesteerd in mestverwerking, nadat het project in 1995 strandde doordat ondernemers besloten de mest voor een klein beetje meer geld elders af te zetten. Langetermijndenken lijkt in de mestwereld niet mogelijk.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.