Pluimveehouderij

Achtergrond 355 x bekeken 1 reactie

Kip met Pasen

Pasen in Suriname is een leuke familie- en vriendenhappening. Velen trekken de stad uit en het eten voert de boventoon. Het is een mooie tijd voor de slager, zeker als die ook kip levert.

In Suriname is de bevolking zeer gemêleerd samengesteld. We hebben hier Hindoestanen, Javanen, Creolen, indianen, Chinesen, Libanesen, Portugese joden, Boeroe's, Nederlanders en alles wat van deze bevolkingsgroepen gemixed is. U kunt zich voorstellen dat Pasen qua religieuze belevenis dus niet echt een heel groot item is.
Maar Goede Vrijdag is hier wél een nationale feestdag. De beroepsbevolking, die voor zo’n 65 procent uit ambtenaren bestaat, werkt sowieso al niet op de zaterdag. Tel daarbij de eerste en tweede paasdag op, dan hebben de meeste Surinamers dus 4 vrije dagen achtereen. Met de donderdag ervoor als snipperdag is er bijna een week vrij! Dit is dan ook voor veel mensen het beste moment om de stad uit te trekken en een leuke trip naar de binnenlanden te ondernemen.

De slager lacht met Pasen

Op zijn Surinaams gezegd gaan we dan buiten de stad. En wat nemen de mensen dan mee? Het zal u verbazen, maar velen hebben een jachtgeweer en nemen dat mee. Dus vaak staat er die dagen wild vlees op het menu zoals pingo, hert, kapua of boskonkoni (konijn). Helaas voor mij als slager biedt dit geen grote kansen op extra omzet.
Wie niet jaagt, laat de slager gelukkig wel lachen. Want dit zijn mensen die lekker in het bos gaan barbecuen. Het is hier immers altijd een graad of 30 hier, met altijd wel een droog plekje. Favoriet numero uno op die barbecue zijn de kippenbouten op zijn surinaams gemarineerd met ketjap pepers, ui en knoflook.
Mensen kopen het vlees bij ons, de gespecialiseerde slagerijen, of op straat. De kipomzetten bij de vele speciale kippenoutlets (vaak niet meer dan 4 stenen muren die betegeld zijn met een paar diepvriezen en een stenen toonbank) zullen ook fors zijn deze week.
De meeste kip is halal, op islamitische wijze geslacht. Als je die op tafel zet, of vis, dan kan iedereen mee-eten uit de pot. Wel zo handig, want een heel mooi onderdeel van de Surinaamse cultuur is dat je bij een bezoek direct aan tafel moet aanschuiven om gezellig en bovenal lekker mee te eten.

Breed pakket trekt klanten

Gelukkig verkopen we, vanwege de verschillende bevolkingsgroepen, ook een groot assortiment lokale vis. Die is verwerkt in al dan niet gemarineerde steaks, filets, burgers, nuggets, in moten en ook in hele vis. Een gemiddelde slagerij van ons concern heeft al snel 12 soorten vis in zijn open vriezer liggen. En dat brengt een mooi omzetaandeel met zich mee.
Onze slagerijen voeren het hele gemengde assortiment, dus rund, varken, kalfsvlees en kip met daarnaast natuurlijk ook salades en maaltijden. Daarmee trekken we veel buitenlandse klanten aan. Die zien Pasen net als Kerstmis en zetten een heerlijke traditioneel paasmenu of paasbrunch op tafel, en daar heeft de slager een belangrijk aandeel in.
Al met al betekent Pasen in Suriname voor de hele handel een gezellige drukte. Even is er van recessie geen sprake meer. Die voelen we tot nu toe toch al niet zo. We maken zelfs in de omzetten een licht groei mee.

Foto

René Gosen

Eén reactie

  • no-profile-image

    selma

    Wat een leuk en optimistisch bericht uit het land waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Als ik dit zo lees wordt het toch echt hoog tijd om mijn vaderland te bezoeken.... en misschien wel rond de pasen!

Of registreer je om te kunnen reageren.