Pluimveehouderij

Achtergrond 544 x bekeken 1 reactie

Bloedluis met hitte te lijf

Thermokill is al bijna tien jaar een succesvolle bestrijdingsmethode van bloedluis in pluimveestallen.

Paul van Eck, directeur van Van Eck Bedrijfshygiëne in Eindhoven, paste de Scandinavische bestrijdingsmethode Thermokill voor het eerst met succes toe in het najaar van 1999. Sindsdien heeft hij honderden, misschien wel duizenden stallen met hitte behandeld. Hij gebruikte de methode vooral in opfok- en legstallen, maar de laatste twee jaar ook steeds meer in vermeerderingsstallen. Niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland en Polen. Van Eck gebruikt voor het warm stoken van de stallen 14 oliegestookte kachels. Sinds maart heeft hij er ook een die op houtpellets brandt.

Opfokker Toon van de Laar in Oirschot (N.-Br.) is een van de eerste pluimveehouders die zijn stallen met deze bestrijdingsmethode liet behandelen. Eerst deed hij dit alleen wanneer hij last van bloedluis had, maar sinds ruim drie jaar gebeurt het preventief. Na elke opfokronde laat Van de Laar zijn stallen warm stoken tot ruim 50 graden. In Pluimveehouderij nr. 5 van 24 april vertelt hij waarom.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    nico en tines

    Het is milieu onvriendelijk en met 50 graden gaan alleen de zwakke luis kapot en met 3 maanden komt de goeie er weer boven op dan krijg je ee explosie van luisen dat heb

Of registreer je om te kunnen reageren.