Pluimveehouderij

Achtergrond 282 x bekeken

Zweden beproeven Peer-kuikensysteem

Het Zweedse concern Lantmännen Kronfågel, de grootste pluimveeproducent van Zweden, gaat het Peer-vleeskuikenvang-, laad- en transportsysteem beproeven.

• Video over werking van het Peer-systeem (breedband)
• Video over werking van het Peer-systeem (isdn)

De Zweedse proef met het vang-, laad- en transportsysteem voor vleeskuikens van Peer System start in juli 2009 en gaat driekwart jaar duren. Op basis van de ervaring tijdens de proef beslist Lantmännen Kronfågel of ze het Peer-laad- en transportsysteem gaan inzetten. De Zweedse autoriteiten gaan tijdens de proef het systeem beoordelen op alle facetten die te maken hebben met het vangen en vervoeren van levende kippen. Ook worden de hygiënische aspecten van het Peer-kuikensysteem nauwlettend beoordeeld.

Filmpje met werking

Het Peer-vang-, laad- en transportsysteem voor kuikens is sinds 2005 praktijkklaar. Het systeem bestaat uit een vangmachine, een shuttle (rijdend laadplatform) en een geconditioneerde vrachtwagen met tien beweegbare laadvloeren waarmee de kuikens in en uit de vrachtwagen zijn te ’draaien’.
• Video over werking van het Peer-systeem (breedband)
• Video over werking van het Peer-systeem (isdn)

MTE Transport werkt ermee

Vooralsnog is MTE Transport GmbH de enige die met het Peer-kuikensysteem werkt. Deze onderneming doet de aanvoer voor slachterij Sprehe (voorheen Astenhof Duitsland), die speciaal hiervoor de aanvoerlogistioek compleet omgooide. MTE Transport werkt met zes vrachtwagens, vier shuttles, twee vangmachines, één losmachine en één wasmachine. Gemiddeld worden 85.000 kuikens per dag gevangen en naar de slachterij gebracht. Volgens Peer System is gebleken dat de beschadigingen tijdens vangen en transport aanzienlijk zijn afgenomen in vergelijking met handmatig vangen.

Overeenkomst met Meyn

Tijdens de laatste EuroTier in Hannover, ondertekenden het in Asten gevestigde Peer System bv en Meyn in Oostzaan een overeenkomst die inhoudt dat Meyn het Peer-systeem internationaal gaat verkopen.

• Video over werking Peer-kuikensysteem (breedband)
• Video over werking Peer-kuikensysteem (isdn)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.