Pluimveehouderij

Achtergrond 246 x bekeken 4 reacties

'Leghen kan presteren zonder diermeel in voer'

Leghennen hebben geen diermeel nodig om goed te kunnen presteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG).

Met enkel plantaardig voer kunnen hennen volgens ASG-onderzoeker Marinus van Krimpen goed presteren, mits de voeding goed uitgebalanceerd is. Van Krimpen denkt dat er in de praktijk vaak nog te weinig aandacht naar de rol van aminozuren als vervangers van diermeel uitgaat.

Uit het onderzoek bleken geen directe relaties tussen het voeren van diermeel en problemen met verenpikgedrag of chronische darmontsteking.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Grote voerboer

  Bij de ASG moet men wel beseffen dat de Nederlandse Mengvoerindustrie wel verruit de beste ter wereld is. Wij werken al zeer lang met sturen op essentiele aminozuren e.d.. Diermeel heeft simpelweg als voordeel dat het een zeer goede eiwit (en aminozuren) bron is, veilig is, geen nadelige stoffen (zouten) draagt en dat het goedkoop is. Daar kan de "groene lobby" niets tegenover stellen en kom niet aan zetten met BSE e.d. want die discussie is allang gevoerd.

 • no-profile-image

  dirk

  Onderzoek is nog altijd geen praktijk zoals nu weer blijkt.Uitkomst onderzoek was bij voorbaat al bekend:ASG zijn voor het merendeel tegen de sector en vegetariers.KIPPEN ZIJN ALLESETERS DUS OOK DIERLIJKE PRODUCTEN.DAT JULLIE GEEN VLEES LUSTEN WIL NIET ZEGGEN DAT KIPPEN DAT OOK MAAR MOETEN!

 • no-profile-image

  nieuwsgierig

  Inderdaad... hoeveel duurder is uitgebalanceerd voer met synthetische aminozuren in relatie tot voer met diermeel? Bovendien zijn de hennen nu minder pikkerig geworden sinds ze geen diermeel meer in hun voer hebben. Dat werd immers vaak beweerd;
  "diermeel maakt aggressief"... Of zijn de hennen door het gemis aan diermeel juist pikkeriger geworden....? Is het rapport ergens in zijn geheel te lezen? Dit lijkt me een bijzonder leerzaam stukje onderzoek.

 • no-profile-image

  Bert

  Wat ik veel interessanter vind dan (vermoedelijk) het stokpaardje van Dirk: hoe duur wordt het voer als je het precies uitbalanceerd? Ik vermoed dat de plantaardige aminozuren aanmerkelijk duurder zijn dan diermeel. Heeft ASG dat meegenomen?

Of registreer je om te kunnen reageren.