Pluimveehouderij

Achtergrond 239 x bekeken

Ziekteverdenkingen loos alarm

De verdenking van besmetting met Salmonella gallinarum bij een pluimveebedrijf in Drenthe blijkt loos alarm.

Ook een verdenking van een nieuwe besmetting met infectieuze coryza (acute snot) in de Gelderse Vallei is bij onderzoek niet bevestigd.

Dat zegt pluimveespecialist Teun Fabri van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. Vorige week meldde de GD dat er een nieuwe verdenking van acute snot was op een bedrijf in de Gelderse Vallei nadat het al enkele weken rustig was. Nu blijkt echter dat de ziekteproblemen bij het pluimveebedrijf niet zijn veroorzaakt door de coryza-bacterie maar door een virus. Daarmee is het aantal ziektemeldingen in de Gelderse Vallei de laatste twee weken niet meer veranderd, aldus Fabri.

De verdenking van Salmonella gallinarum in Drenthe volgde minder dan een week na een bevestiging van een salmonellabesmetting in die omgeving. Tot dan toe beperkte de ziekte zich tot de Gelderse Vallei. Het leek er dan ook op dat de bacterie zich, ondanks de ophokplicht, had weten te verspreiden. Uit onderzoek bleek echter dat de verdenking onterecht was. In Drenthe blijft het aantal besmettingen vooralsnog tot één geval beperkt.

Fabri verwacht dat de situatie in de komende weken rustig zal blijven. Om de besmettingen te beteugelen zijn op pluimveebedrijven hygiënemaatregelen getroffen. In een straal van 3 kilometer rondom besmette bedrijven is een ophokplicht ingesteld voor een periode van twaalf weken. Voor biologische bedrijven geldt de verplichting niet, maar door het winterse weer acht Fabri de kans op besmetting via buitenlopende hennen vrij klein. Wel roept de GD op alert te blijven op ziekteverschijnselen en bij contacten tussen pluimveebedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.