Pluimveehouderij

Achtergrond 379 x bekeken

Stalklimaat heeft invloed op huidkrassen bij eenden

Het klimaat in eendenstallen lijkt een rol te spelen bij het voorkomen van huidkrassen.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit, schrijven onderzoekers Fridtjof de Buisonjé en Teun Veldkamp in vakblad Pluimveehouderij. De onderzoekers ondervroegen eendenhouders en onderzochten het stalklimaat en eenden aan de slachtlijn. Het temperatuurverloop op bedrijven die problemen met huidkrassen hebben, bleek grilliger dan bij bedrijven met weinig problemen. De problemen zijn grotendeels op te lossen door ventilatie-instellingen aan te passen om een stabieler klimaat te realiseren. In opfokstallen speelt ook de verwarming een rol.

Behalve het klimaat volgden uit de enquête aanwijzingen dat de ondergrond in de stal van belang is. Bij stallen op kleigrond kwamen meer problemen voor dan bij stallen op zandgrond of met geïsoleerde vloeren. In opfokstallen kwamen meer problemen voor bij gehakseld stro dan bij lang stro, in afmeststallen namen de problemen toe als er broei in de strooisellaag voorkwam. De onderzoekers benadrukken dat er te weinig deelnemers aan de enquête waren voor een betrouwbaar resultaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.