Pluimveehouderij

Achtergrond 160 x bekeken

Logische keuze

De praktijkbedrijven voor de veehouderij waren ooit de pareltjes van wat de sector in Nederland voortbrengt.

Op de proefbedrijven komt de dagelijkse boerenpraktijk dicht bij de wetenschap, en het onderzoek dicht bij de boer. Eens bestond het idee dat er voor elke grondsoort een eigen proefbedrijf voor de melkveehouderij zou moeten bestaan.

Dat is geweest. Het landbouwkundig onderzoek moet resultaat boeken. Wageningen Universiteit en Researchcentrum, dat de scepter zwaait op de proefbedrijven, is niet langer bereid de kosten van de bedrijven te dragen, als er geen duidelijke meerwaarde is.

Als de sector wil dat een proefboerderij overeind blijft, dan kan dat, maar niet tegen elke prijs. Een halfjaar geleden al kondigde de Animal Sciences Group aan dat proefboerderijen op zijn minst de ambitie moeten hebben van een nationaal kenniscentrum, liefst internationaal; regionale feestjes wil Wageningen UR niet bouwen, dat is voor de provincies.

De stap die nu wordt gezet, is een logische keuze die voortvloeit uit de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Dat de pluimveehouderij zijn enige praktijkbedrijf verliest, is een punt van zorg. Dat kan de voorbode zijn van de aftakeling van het pluimveeonderzoek.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.