Pluimveehouderij

Achtergrond 280 x bekeken 2 reacties

Weer lobby voor termijn verrijkte kooi

De pluimveesector gaat opnieuw lobbyen voor een ruimere overgangstermijn voor een verbod op de verrijkte kooi.

Inzet is in elk geval om de Kamermotie voor een kortere termijn van tafel te krijgen.

Aanleiding is de LEI-berekening dat het verkorten van de termijn van 2021 naar 2017 de bedrijven met verrijkte of te verrijken kooien bijna 6 miljoen euro kost. Zowel de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) als de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) willen deze berekening aangrijpen om weer met de politiek in gesprek te komen.

"We hebben gewacht op dit onderzoek en de resultaten zijn voor ons aanleiding om opnieuw te praten met partijen die voor de motie hebben gestemd, in het bijzonder de Christenunie", legt NOP-voorzitter Wolleswinkel uit. "Het is de vraag wat ze willen, de kosten of een termijn tot 2021."

"Het is een stap in de goede richting die de Kamer zal confronteren met de gevolgen van de motie", vindt ook NVP-voorman Gert-Jan Oplaat.

Beide organisaties zijn het eens dat een schadeloosstelling het enige alternatief voor uitstel is. "Het is dan de vraag waar dat geld vandaan moet komen. Het lijkt me veel logischer om voor 2021 te gaan", vindt Wolleswinkel.

De NVP zet wel hoger in dan de NOP. Oplaat: "Als de Kamer verstandig is krijgen we net als de Belgen minimaal tot 2048. België is immers onze directe concurrent." De NOP mikt voorlopig op 2021.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    stan de boer

    En weer gaat het alleen over geld en concurrentiepositie. Wanneer kijken we eens verder dan onze portemonnee? Wanneer gaan we nu eens inzien dat we zo niet om kunnen gaan met dieren? Ik walg hiervan en hoop dat de politiek zich niet weer door financieel gewin de duisternis in laat leiden.

  • corneadams

    @stan de boer: als een kip niet lekker in zijn vel zit legt hij slecht eieren, en dat doen de kippen nog steeds in de verreikte kooien, dus ik snap niet waar we moeilijk over doen, die dieren hebben het daar prima naar hun zin, als we dit verbieden moeten we ook alle particuliere huisvestingen van een halve vierkante meter verbieden waar de kippen in de tuintjes in worden gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.