Pluimveehouderij

Achtergrond 503 x bekeken 102 reacties

Wakker Dier stapt naar RvS tegen scharrelstal

Wakker Dier heeft bij de Raad van State bezwaar aangetekend tegen de milieuvergunning voor een leghennenstal in het Drentse Aa en Hunze.

De stichting stelt dat het bedrijf niet aan de wettelijke milieueisen op het gebied van ammoniak- en fijnstofuitstoot. Volgens Wakker Dier wordt het bedrijf met 244.000 hennen het grootste scharrelbedrijf van Nederland en zijn megastallen onmogelijk te combineren met de scharrelgedachte. "Dit is slecht voor de kippen en concurreert kleinschalige scharrelboeren kapot", vindt een woordvoerder.

Wakker Dier stelt dat schaalvergroting niet past bij diervriendelijke veehouderij en dat de scharrelhouderij niet ten prooi mag vallen aan de ratrace van schaalvergroting en lagere marges.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  En wie vinden we weer hier? De vier musketiers. Oh nee, het was er een met veel te veel vrije tijd en nog een magazijn onverkochte boeken á 35 euro.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @herkauwer, een schot voor de boeg is bedoeld voor schepen die je tot zinken wilt brengen als ze niet gehoorzamen. Ik kom tot de kern; je schiet op het verkeerde schip, dus richt je schoten op de verkopende partij die verantwoording draagt voor ( de duurzaamheid van produceren van) het product wat ze verkopen.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik zie bij die scharrel en vrijloopboeren de kiepen altijd op kale grond lopen. Nou regent het en dan zitten zulke beesten in de klare blubber. Kan dat niet anders want ze kunnen volgens mij ook niks scharrelen op zo'n kaal veld.

 • no-profile-image

  trutje

  Wat ligt zo'n kiepenboer nou te kissebissen. Iedereen weet toch dat die bomvolle stallen de moord stikken van de ziektekiemen. Nee, nou hebbe de buitenkiepen het natuurlijk weer gedaan.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat zie ik nou altijd al gebeuren. Karakterloos janhagel vlucht steevast anoniem in vuiligheid en achterklap zodra al hun verzinsels worden ontmaskerd door er KEIHARDE FEITEN tegenover te zetten. Dan valt er altijd oorverdovende stilte en hoort men gelukkig dat gekreun niet meer. Want het is natuurlijk effe schrikke dat er ook nog nadenkenden mensen zijn die ALLES VASTLEGGEN en niet stompzinnig uit hun nek lullen! Laat ons dus nu op een inhoudelijk correcte manier verder gaan met de discussie, want er zijn nog heel veel belangrijke dingen over de megastallenhouderij niet gezegd.

 • no-profile-image

  Demo

  Mede door wakker dier stoppen er iedere dag zes boeren met hun bedrijf

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hé wipkipje, het assortiment omvat ook spiegeleieren, roereieren, ommelets, uitsmijters en slurpeitjes. Daar raak je zeker de kluts van kwijt?

 • no-profile-image

  Jan

  Jumbo heeft net nog super De Boer overgenomen ,wie houdt dan deze ratrace van schaalvergroting tegen ? Daar verkopen ze ook scharreleieren. Dan is de NMA niet thuis

 • no-profile-image

  echte boer

  Levensgevaarlijk zoveel dieren bijelkaar stoppen, blijkbaar wordt er weinig geleerd van vogelgriep, varkensgriep, Q-koorts, BSE enz. enz. Dat soort ondernemers die niks meer met boer zijn te maken hebben spelen met mensenlevens.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hoezo iedereen happy, gelukkig boerke? Ik vroeg naar de goede definities van de begrippen 'scharrel-', 'vrijloop-' en 'weilandei'. Als dat zo duidelijk geregeld is dat iedere consument precies weet wat er gekocht en gegeten wordt, dan doet voor mij de omvang van de koppels er niet zoveel meer toe. Zélfs niet in Liessel, waar ik gisteren nog door de Leijsing reed en eigenlijk alleen maar kooiei aroma's meende te ruiken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mede door Wakker Dier is er een toetsingskader om de deugdzaamheid van onze democratie te meten. Dat zal op den duur ook die harde grote jongens de kop gaan kosten. Want de lege agrikruik gaat zolang te water, tot de bank barst! (In the coming issue: "Is there life after Dirk?": "Rabo Next!")

 • no-profile-image

  herkauwer

  Botte Berend, in plaats van in een parlementaire democratie met vrijheid van drukpers en meningsuiting verbanden te leggen tussen een publieksrechtelijke ideële stichting en nazichef Hermann Goering deed je er stukken beter en gezonder aan om de Verzamelde Virale Spotvogelwerken "De Pestvogels van Veerman"en "Wachten op de Pandemie" eens te raadpelgen. Dan kwam je er achter dat de ruimingen in 2003 geinitieerd waren op de VEEWET 1799! Naar dat schamele beschavingsniveau zijn wij sedertdien teruggekeerd! Met dank aan CDA, LTO en slechte stuurlui zoals jij zelf ("de weg was recht, de weg was krom, nooit kwam Berend Botje weerom!") Enfin, de slechtste stuurlui staan kennelijk aan de oevers van het Zuidlaardermeer!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Gert, hoe kun je het zeggen. Wij kennen in dit land evenredige vertegenwoordiging en dus moeten er in de Raad van Staten ook "Ministers van Staat" oftewel "Staatsraden" zitting hebben in evenredigheid tot het politieke klimaat. Was het maar waar dat daarvan de meerderheid over gezond verstand beschikte. Dan leefden we in een paradijs!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Pardon??? Geen verstand van zaken???
  Nou mijnheer de humorloze zuiderling, ik schreef twee boeken over virale dreigingen annex pluimveeconcentraties. Een heel klein beetje weet ik er dus wel van. Mijn advies: ga naar de kroeg en pak een Elske op mijn rekening. Bekijk het leven door een andere bril (Pearl)en schrik niet als je ineens ook overal enge beestjes ziet.

 • no-profile-image

  Demo

  weet je wandelaar ik ben in het verleden gaan ondertekenen met demo omdat ik in veel gevallen sommige personen wil wijzen op het democratie,s proces in Nederland en als er democraties mega stallen gebouwd worden kan je dat proberen via de politiek iets aan te doen ,maar ik zie veel z,g dierenclubs wegen bewandelen die niet juist zijn en niet in een democratie thuishoren Kijk en dat wil niet zeggen dat ik voor mega stallen ben,maar in sommige gevallen hier in de buurt ook niet tegen,verder blijf ik er bij dat je taal (als het je niet bevalt wat er geschreven word)best wat gematigder mag zijn.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Chantage is een misdrijf Demo. Jij verwisselt dus strafbare feiten met het DEMOCRATISCHE RECHT om campagne te voeren? Moet je toch voorzichtig mee zijn!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Pluimveehouder, ik claim echt niet de wijsheid in pacht te hebben en kan mij wat voorstellen bij mogelijke salmonella of coryzainfectie bij kippen die scharrelen in een wei waar erg veel meeuwen komen, omdat die dieren ook dikwijls op afval foerageren. Maar mijn "boer Schimmel verhaal" berust op feiten. Zo werd het destijds door het koppel van den Brink en Wolleswinkel in de pers gebracht en klakkeloos door Veerman tot beleid gemaakt. En dat was een indianenverhaal! De verspreiding van infectueuze kiemen door vrachtwagens werd door mij in de jaren '90 in kaart gebracht waarbij ik het varkenspestspoor volgde tussen het NO van Duitsland en N.Limburg/O.Brabant. Staat allemaal beschreven in 'de Pestvogels van Veerman'en 'Wachten op de Pandemie'. Vriendelijke groeten van spotvogel

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat lijkt me onzin Betsie. maar wél schijnen veel pluimveehouders nogal slordig met levend en dood dierlijk materiaal om te gaan. In feite is de bio-industrie de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van enge ziekten zoals de Vogelgriep, Pseudo-Vogelgriep, Salmonella en Coryza en worden de ziektekiemen dikwijls verspreid door onachtzaamheid. Of door ongepaste krenterigheid!

 • no-profile-image

  Demo

  Wandelaar 17nov 22.52 wie zegt dat ik een man ben??
  Jij blijkbaar wel met je lompe praat.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Herkauwer, beter lezen. De bedreigingen waren telefonisch en werden deels opgevangen door jonge kinderen. In dat licht moge de uitlatingen van Plantema een behoorlijke basis bevatten.
  De opmerking over kritische geluiden waarvan men niet gediend is, is wederkerig. Ook u wilt zich niet verdiepen in kritische geluiden aangaande genoemde partijen en clubjes, noch betreffende kritische geluiden over uw eigen denkwijze. U en uw medestanders willen geen dialoog op feiten, enkel en alleen op emotie. Meningen die u niet welgevallig zijn beantwoord u eveneens met cliché's en de termen "helder krijgen" en de suggestieve en insinuerende term "totalitaire tendenzen".
  En mijn reactie heeft niets te maken met preken voor eigen parochie, ik ben geen agrariër en heb geen commerciële binding met de sector, ben echter zeer goed ingevoerd in de materie. Omdat ik meen dat hardwerkende gezinnen onterecht in een hoek neergezet worden als milieuvervuilers, dierenbeulen en subsidieverslinders.

 • no-profile-image

  PLUIMVEEHOUDER

  @ Spotvogel en herkauwer, Als jullie de geschiedenis van legpluimvee goed hadden bekeken waren jullie wel tot de conclusie gekomen dat freiland en biologische legkippen (met de huidige systemen) geen toekomst hebben. Waarom zijn de legkippen 40 jaar geleden massaal naar de legbatterij verhuist?? juist ja! door al die veeziektes zoals, Salmonella, NCD, vlekziekte, acute snot, ILT. En wat zie je nu gebeuren?? Al deze ziektes komen weer terug. Kun je je nu niet beter afvragen waar je mee bezig bent met al die buitenlopende kippen?? We hebben als pluimveehouders ook de taak om een hygienisch product af te leveren!! Wat ook nog eens verantwoord is voor het millieu, in mijn ogen passen daar geen scharrelstallen met een 5x hogere fijnstof concentratie!! en een dubbele ammoniak uitstoot bij.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Pluimveehouder, vertel alsjeblieft geen sprookjes en halve waarheden. Veertig jaar geleden had men in de USA en het Oostblok afgekeken dat dieren niet buiten hoefden te scharrelen, maar dat je er makkelijk tienduizenden kon opbossen in stallen. Veel méér dieren op veel minder oppervlak, véél minder arbeidsintensief en dus véél winstgevender. Totdat die verdomde virussen en bacteriën de kop opstaken! Ik fris graag je geheugen op: al rond 1970 verschenen er brochures van Natuur en Milieu met titels als: "Bio-industrie, na ons de strondvloed' en "Bio-industrie: Augiasstal in natuur en landschap". Het papier is geduldig en wat een pen geschreven is valt met geen bijl meer uit te wissen. Houd dus op met leugenpraat te verkopen: alle virale en bactriële ellende is te danken aan de bio-industrie en de kosten ervan zijn steeds afgewenteld op de samenleving! Je treft het, want ik kom nét van een vrijloophouderij waar klanten uit de wijde omgeving hun eieren halen. En ik hoop dat dit snel overal in de EU mogelijk zal zijn. Want nu blijkt dat de consument bést bereid is om "een paar centen" méér te betalen voor kwaliteitsproducten, komen er weer van dit soort doorzichtige 'tegenargumenten' uit de kast. Ik weet dat het in zo'n stal niet kan maar toch zeg ik uit de grond van mijn hart "vlieg op!"

 • no-profile-image

  herkauwer

  Puntje, puntje, puntje, je hebt een punt! Er zijn inderdaad nog enkele exemplaren van 'DE PESTVOGELS VAN VEERMAN" en 'WACHTEN OP DE PANDEMIE' (wel erg actueel dacht ik) op voorraad in het Centraal Boekhuis alhier. Ik was er zojuist om namens Spotvogel informatie te geven over de manier waarop leesvoer te combineren valt met een griepprik. Mooi prijsje ook nietwaar? Voor nix gaat de zon op, maar niet in een stal!

 • no-profile-image

  zwalker

  Het ging toch feitelijk om die idioot grote kippenstallen? Virale tijdbommen zijn het. En dan worden er op zulke bedrijven gerust ook nog eens kippen en varkens naast elkaar gehouden. Dat mag helemaal niet meer, maar ik heb het zélf gezien. Gelukkig hebben we in dit land ook nog wakkere dieren.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Gewoon negeren stopt het vanzelf en gaat hij misschien wel krassen en wint hij dan wel wat

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Zo werkt het dus niet van de Zanden. Wat is er trouwens gebeurd met die miljoenen viraal besmette pluimveekadavers die er vanwege overcapaciteit bij de Rendac in Son maar even in big bags ondergronds "geparkeerd" werden op de stort in de Linnerstruiken? Dat gebeurde rond 12 april 2003 en ik heb er nooit meer wat van gehoord! Misschien kan Oostlander, die in OOL woont, er eens naar gaan diepspitten? Kijk en ook door en om dit soort zaken moeten we stoppen met almaar grotere veehouderijen in ons land neer te plempen. Want uiteindelijk betaalt de burger hiervan het gelag! Beste man, een Elske dan nog maar? Proost!

 • no-profile-image

  freek

  mijn god zijn er geen andere problemen in de wereld waar deze figuren hun energie aan kunnen besteden (alternatieve brandstof die niet ten koste gaat van de voedsel productie zoals het kosten effectief produceren van waterstof)
  Inplaats daarvan gaan ze mensen pesten omdat ze het niet leuk vinden dat ze hun regels naleven op een grote schaal. Het is een beetje zielig dat er mensen op deze aarde rond lopen die niets beters te doen hebben dan in hun vrije tijd mensen het leven zuur maken en dit dan recht vaardige onder het exuse van menings vrijheid en democratie. vrijheid van mening is een recht wat ook beperkingen heeft. En democratie is een leeg begrip in nederland alles wat er nog van over is is het recht om te kiezen maar hoe men mensen tot die beslissing krijgt is geen enkele regel men kan informatie verduisteren halve waarheden zijn geen probleem
  en dit alles achter een gordijn van beloftes en statistieken. het nederland van weleer is dood en heeft zich al omgedraait in haar graf, waar de graai cultuur het bladgoud van haar grafsteen peutert

 • no-profile-image

  PLUIMVEEHOUDER

  @spotvogel, Jij heb het nog beter getroffen ik ben al 30jaar beroepspluimveehouder (met kooi en scharrel kippen) dus heb de nodige ervaring die jij zoals je al aangaf (en zoals je schrijf) niet hebt! Het bewijs van jou kletsverhalen ligt naast me. Een brief van het PVE. Er zijn 7 besmette bedrijven met Salmonella galliarum en 12 bedrijven besmet met infectieuze coryza. waarvan 3 biologisch, 4bedrijven met uitloop, 10 scharrel bedrijven en 2 bedrijven met kooihuisvesting. Dus nu kun je de schult niet meer bij de bio-industrie neer leggen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  IK leg de schuld helemaal niet bij de bio-industrie, maar het feit is dat (en dan richt ik mij even op Aviare influenza in de jaren 2002 - 2007) het leeuwendeel van de besmette of verdachte bedrijven bio-industriebedrijven waren. Ik heb me niet expliciet verdiept in de verspreiding van Salmonella galliarum en Infectueuze coriza en evenmin in Newcstale disease en andere pluimveeongemakken, en weet ook niet zo gauw te bedenken hoe die biologische bedrijven besmet kunnen zijn geraakt, al kan ik mij daar na het voorjaar van 2003 wel iets bij voorstellen. Bovendien zeggen die cijfers niets zolang als niet alle pluimveehouderijen in heel Nederland synchroon en op analoge wijze onderzocht zijn. Ik ben geen pluimveehouder en heb er absoluut geen belang bij om welke groep dan ook te bevoordelen. Maar sinds ik eind april dit jaar op een megapluimveehouderij in Schaijk (NB) een barstensvol varkens geladen truck doodleuk een weegbrug zag oprijden die nog geen 6 meter naast stallen met in totaal 160.000 mestkuikens zaten, vertrouw ik geen biostal meer (foto's op aanvraag verkrijgbaar) .

 • no-profile-image

  spotvogel

  Rustig maar Trutje, zo gaat het nu al tientallen jaren. Toen eind februari 2003 bij boer Schimmel in Scherpenzeel Vogelgriep H7N7 werd vastgesteld (niet bij hemzelf maar bij zijn hennen) stonden meteen pluimveevoorman Jan Wolleswinkel en varkensboerend kamerlid en jagend wethouder Wien van den Brink met dag- en nachtkijkers klaar om vast te stellen dat overvliegende wilde eenden in Schimmel's ren gescheten hadden. En minister jagendeboer Veerman nam dat direct zonder een spoor van bewijs aan als oorzaak van die uitbraak. Jawel, van zulke humbug bedienen die lieden zich. Ze zijn al jarenlang in touw om hun biologische collega's om zeep te helpen en zien het bétere eiersegment met lede ogen terrein winnen en op hen uitlopen. Daarom heb ik zo mijn eigen ideeën over de manier waarop die vrijloopdieren besmet raken. Want solidariteit is erg ver te zoeken in dit bizarre metier waar niet alleen in eieren en kuikenbouten maar ook en vooral in enge ziektekiemen gegrossierd wordt. En bedenk wél dat de totalitaire ruimingen onder hobbydieren van de burgerij in 2003 voortkwamen uit een oekaze van Veerman en Wolleswinkel. Totalitair beleid in een parlementaire democratie! Ik vergeet dat nooit, want het is in mijn eerste Vogelgriepdossier beschreven.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nee Stapper, niet bij Echt maar bij Linne! En aan de andere kant van de Maas is er toen waanzinnig geruimd bij Heijthuizen - Haelen - Roggel - Baexum- Kelpen en Ell. Boze tongen beweerden dat het voornamelijk preventieve acties waren om beoogde recontructiegebieden vrij van lastposten te maken. Dat zijn die Limbo's allang weer vergeten, maar Spotvogel heeft mij gevraagd om het nog maar eens te herkauwen. Hij heeft ten slotte niet voor niks dat dossier gemaakt.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Zoals bijvoorbeeld de vraag, op hoeveel erven van pluimveehouders er weegbruggen zijn waar ook varkenstransporten (en/of ander vee) gewogen worden. Ik wandel dagelijks kris kras door ons land en heb daar wel een gedachte over. Roept u dus vooral maar.

 • no-profile-image

  PLUIMVEEHOUDER

  @ spotvogel, kijk, waarom waren er ten tijden van de AI veel besmette kippen in kooihuisvestiging? juist, omdat toen nog zo'n 85% van de legkippen in Nederland op de batterij zat! en wat jij over dhr schimmel zeg, is mischien wat overdreven. Maar een feit is dat er in het hoge noorden biologische/freiland pluimveebedrijven zijn, waar binnen enkele kilometers geen een ander pluimveebedrijf is en toch zijn deze kippen altijd ziek. En waarom?? omdat er veel overlast is van meeuwen! die in de uitloop scharrelen en mesten. Daarom geloof ik niet in deze vorm van kippen houden maar zie ik meer toekomstperspectief in het Rondeel systeem.(www.rondeel.nl)
  En wat jij over pluimveetransporten zeg is helaas waar! sterker nog, er worden besmette kippen vanaf de gelderse vallei naar belgie gebracht. En dezelfde vrachtwagen staat de volgende avond op een "schoon" bedrijf te laden.

 • no-profile-image

  grenskonijn

  Jawel ik tippel dagelijks hier langs de grens en zie de ene na de andere Belgische dierenarts met een SUV-vol medicamenten van erf naar stal rijden. Daar mag bijna alles, hier vrijwel niks. En er is geen controle meer: al heel lang niet. Tel uit je winst! Prima hoor Wakker Dier, dat jullie tegen die rotzooi ageren. Zorg dat je nu en dan wat slaap krijgt maar blijf waakzaam.

 • no-profile-image

  scharrelkip

  Er is hier nog veel ruimte en van stank heb ik hier nog geen last, maar zo'n stal kun je onmogelijk een scharrelstal noemen. Het zou goed zijn om op eierdoosjes niet alleen een stalnummer te zetten, maar ook een foto van hoe die dieren daar leven. Of een gecertificeerde link waarop de consument met eigen ogen kan zien waar zijn eieren vandaan komen. Dat is pas transparantie.

 • no-profile-image

  boer geweest

  Ik snap niet waaron wakkerdier g..... zich blijft bemoeien wat een boer doet op zijn bedrijf. Die wakkerdier bende een bunch van city slikkers wordt onderhand tijd dat die afgelagen worden.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Herkauwer, je hebt ze een mooie hak gezet met jouw laatste opsomming van alle ziekten en plagen die de samenleving al aan het gerotzooi van veehouders te danken heeft. Kennelijk hebben ze allemaal acuut de virtuele vorm van Mond- en keelzeer gekregen! Die houen we er in!

 • no-profile-image

  puntertje

  Nou Piet, dan zou ik maar es gaan oppassen. Want in het forum op 'faunafonds verjaagt ganzen met honden naar foerageergebied' wordt jij er van beschuldigd lid te worden van een criminele organisatie! Door iemand waar ze van mij wel een heel pack dobbermanns pinchers op af mogen sturen.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Mede door het toedoen van Wakker Dier komt 's ochtends de zon op en zakt des avonds weer achter de horizon!

 • no-profile-image

  Demo

  Laat ik dan zo zeggen mede door wakker dier stoppen de kleine boeren en komen er grote harde jongens met grotere bedrijven die een ruimer geweten hebben ,net als al die actie groepen.

 • no-profile-image

  Demo

  Dat heeft niks met toetsingskader te maken t,is gewoon een clubje dwarsliggers dat het geluk heeft om in Nederland te wonen waar men maar door polderd met zo,n volk om ze de indruk te geven dat we een democratie zijn

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat kan bést Wipstaartje, maar daar moet dan wel bereidheid voor zijn. In mijn boek 'Wachten op de Pandemie" beschreef ik een ROLSTALSYSTEEM waarbij kippen de beschikking krijgen over rennen met oogstresten van akkerbouw- en tuinbouwgewassen en die zowel de boer als zijn dieren geen windeieren zouden hoeven te leggen. Als schrijver ben ik natuurlijk geen stallenontwerper of pluimveehouder en ik schreef dat hoofdstuk op een achternamiddag, maar ik denk dat dit een prima mogelijkheid kan zijn om zowel de scharrel- en vrijloopfactor te verbeteren, een hogere productkwaliteit te verkrjgen als de kans op het ontstaan van ziekten te verminderen.En daarmee houd het voor mij voor dit moment op.

 • no-profile-image

  wip

  Hey spotmus jij bent schrijver zeg je nou ik weet al wat voor soort boeken SPROOKJESBOEKEN. Kwaliteit word hier niet meer betaald het moet goedkoop dus kwantiteit......

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Spotvogeltje en Wandelaar moeten zich eerst eens in de veterinaire geschiedenis verdiepen voordat ze van de daken roepen dat de besmettelijke ziekten door de huidige intensieve veehouderij veroorzaakt worden. Al deze ziektes kwamen 100 jaar geleden ook voor en konden toen nog minder behandeld worden dan nu. Tegenwoordig heeft men de kennis en het vermogen om entstoffen tegen deze ziektes te ontwikkelen. Dat heden ten dage meer dieren getroffen worden is logisch, honderd jaar geleden woonden in Nederland 3 miljoen mensen die gevoed moesten worden, nu meer dan 5 keer zoveel. De consument zelf, de verregaande globalisering en industrialisering van de maatschappij en een economie die niet te vergelijken is met die van een eeuw geleden hebben gezorgd voor een compleet andere manier van leven en van voedselproductie. Als je een procentuele vergelijking zou maken van het aantal dieren dat door ziekten getroffen wordt tussen 1900 en 2009 dan zal dit ongetwijfeld uitvallen in het voordeel van de huidige manier van veehouden.
  En dan de bewering dat er slordig of misdadig omgesprongen wordt met hygiëneregels is grote kul, de tegenwoordige hygiëneprogramma's worden streng gecontroleerd en gemonitord. In de landbouw zijn ca. 90 instanties die de agrariër controleren en hem veel kostbare tijd bezighouden met registreren en schriftelijke verantwoording.
  Wakker dier meent de oorzaken bij de producent te moeten leggen en niet de maatschappij. De propaganda waar men zich bedient is insinuerend, leugenachtig, gebaseerd op emotie en niet of feiten.
  Het ministerie van Herr Goebels had nog veel kunnen leren van de wijze van propaganda voeren van Wakker Dier.
  Als de opponenten van de huidige veehouderij meegemaakt hadden hoe vroeger dieren gehouden werden in vergelijking met tegenwoordig zou het commentaar een stille dood sterven. Of toch niet, omdat men zich als doel gesteld heeft alle veehouderij uit Nederland te verbannen ?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gert, hij heeft er toch al een haan bij. Of was jij dat?

 • no-profile-image

  Leen

  Kleingeestigheid ten top. De kip mag het wel beter krijgen maar de boer moet arm blijven.

 • no-profile-image

  eitje tik

  Krijg nou wat. Een lege dop en toch komt er nog wat uit. Nou Leen, is 244.000 hennen nog normaal dan? De helft ervan is ook al fors dunkt mij. Het ei gaat zolang te water tot het barst!

 • no-profile-image

  Pasopvoordierenvrienden

  Laten de boeren en de Agribusiness eens een club oprichten die de gangen van deze lasterclubs als WD nagaan en op een breed en diep front in actie komen tegen hun in mijn ogen oneigenlijk gedrag. Zolang het bij geroep blijft zoals o.a. op dit forum, neemt de macht van Sjoerd vd W en zijn compaan die achter de hekken zit, alleen maar toe.....

 • no-profile-image

  boer

  echte boer uit putten, als we het over spelen met mensenlevens hebben dan ken ik er nog wel een.
  de mexicaanse griep verspreidt door de mens zelf, want er moest koste wat kost op vakantie (ver weg daar waar veel nationaliteiten bij elkaar komen ) worden gegaan zodat de griep zichzelf heel goed kon verspreiden.
  maarja daar mogen we het schijnbaar niet over hebben. Er werd zelfs al rekening mee gehouden. Nee van mij hoeft het ook niet zo groot, maar regels zijn regels.

 • no-profile-image

  gert

  De Raad van State bestaat toch al uit een groot aantal linkse ex-politici die nog onderdak nodig waren tot hun pensioen,zie ook de uitspraak over de Westerschelde en de Hedwigpolder,uitkomst is al bij voorbaat bekend

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zeg spotvogel, als je een fiets koopt bij de rijwielhandelaar ga je dan de fabrikant ook vragen hoe die geproduceert is, of leg je deze vraag neer bij je rijwielhandelaar. M.a.w. spreek je supermarkt aan op de herkenbaarheid, afkomst en wijze van produceren van eieren. Leg de verantwoording of ze je beduvelen met (goedkoop) geproduceerde producten uit het buitenland bij je super neer. Dáár moet je zijn als je een aanspreekpunt zoekt. Wij als agrarische sector produceren alles wat gevraagd wordt........als er maar voor betaald wordt. Als jij betaalt zing ik 's avonds zelfs een slaapliedje voor de koeien. Leg je wens bij de super neer.Succes ermee.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Melkveehouder, Spotvogel is even een straatje om dus ik neem de honneurs waar. Grappige vorm van branchevervaging kom ik hier op het spoor. Zitten er momenteel soms twintigduizend leghennen op stok op de ruggen en afgezaagde horens van jouw tweehonderd melkquotumdames? Nou ja, zo passen er méér vee-eenheden in een loopstal. Maar even naar jouw opmerkingen. Toevallig bouwt mijn rijwielhandelaar zélf de racefietsen die hij verkoopt. Maar je hebt wel een beetje gelijk. DE BOED verhandelde bijvoorbeeld jarenlang OMGEKATTE BATTTERIJEIEREN en verkocht die als scharreleieren aan winkelketens. Tegenwoordig is er een eikeur en staat er op gecertificeerde eieren een stalstempel. Dat weet ik ook wel, want ik ben niet simpel. Maar belangstellende mensen moeten immers iets kunnen meenemen van een forum. En in dit virtuele tijdperk lukt het nog steeds niet om een doosje Kwetters Henneneitjes of een litertje Volle Raaigrasmelk te googelen. Maar dat komt nog wel.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dag Melkveehouder, ik was er even vantussen en maak mij grote zorgen om U. Bent u dan zo'n ijzervreter dat zélfs een stalen ros op het menu staat? Dan even een tip: bij de politie zijn er voor heel weinig geld heel smakelijke karretjes te koop. Ongecertificeerd en gegarandeerd gejat. Maar normale mensen eten natuurlijk geen fietsen, maar wél eieren. En dan doet het er om de drommel toe dat de producent duidelijk aangeeft hoe die zijn ge-pro-du-ceerd! En omdat een stumperd van tien hoog achter geen benul heeft van wat een stal, erf of weiland is en 'vrijloop' altijd associeert met autorijden, is enige verduidelijking nooit weg. Een dvd of video bijsluiten bij ieder doosje lijkt mij overdone, maar zelfs mij duizelt het voor ogen als ik, om maar een willekeurig voorbeeld te noemen, het KWETTERS ASSORTIMENT bekijk. En dan denk ik: een ei is toch gewoon wat het woord al zegt: een EI. Geef dan ten minste aan waarom er zo'n groot prijsverschil is tussen het ene en het andere. Dat heb ik aan die DE BOEDzaak overgehouden.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Hé hé, daar is Antidemo weer! Man hoepel toch alsjeblieft op met die domme praat. Wakker Dier is gewoon een toffe club die het met goede argumenten en feiten wint van agri-industriëlen die zich alles menen te kunnen permitteren. Als dat je niet aanstaat dan emigreer je toch gewoon naar Verweggistan!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Spotvogel, zou je je niet beter zorgen kunnen maken over die door jou genoemde stumper tien hoog achter dan over de kippen? Zo hoog stapelen ze nog geen kippen, laat staan mensen. En herkauwer, hoe kun je nou zitten op een afgezaagde hoorn? @Zwalker; de grootste virale tijdbommen zijn ziekenhuizen, de verzamelbakken van alle ziekteverwekkers waar gezonde mensen het grootste risico lopen een longinfectie op te doen. Hoor je nooit iemand over. Ze praten niet voor niets over de ziekenhuisbacterie. Maar goed, de discussie ging over traceerbaarheid van voedsel door de consument. En dan blijf ik erbij dat het aanspreekpunt de verkoper blijft. Maar ja, wees eens eerlijk; jullie durven niet te vragen omdat je diep in je hartje wel weet dat je voor die kiloknaller geen duurzaam stukje vlees koopt, en voor je gemoedsrust gewoon doet of je neus bloedt. Beetje hypocriet, vind je niet?

 • no-profile-image

  Herkauwer

  Beste Veehouder. Kiloknallers? Noch ikzelf noch Spotvogel zijn zulke grootverbruikers hoor. Toegegeven: Spotvogel koopt wel eens drie pond universeelvoer als er door weersomslag te weinig insecten zijn en ikzelf heb me vorig jaar verstout tot de aanschaf van een gemarineerd aardvarkenshaasje in de Hanos-seizoensopruiming, maar dat heeft beiden niets met bio-industrie van doen. Zwalker schreef geen onzin want wat ziekenhuizen zijn voor mensen zijn biostallen voor dieren: viraal volgeplempte bacterieconglomeraten. Ik weet heel goed dat de boer/producent er niet op kan worden aangesproken als de groot-, tussen- of detailhandel met producten gaat rotzooien en zal daar ook nooit een veehouder, akkerbouwer of tuinder op aanspreken. Maar soms moet je wel eens een schot voor de boeg geven om helder zicht te krijgen. Zeker in een forum. En dan nog dat opstapelen: gelukkig verneem ik weinig meer van dat idiote plan, maar Alterra ontwikkelde een paar jaar terug immers glazen voedselpiramiden. Er hadden dus maar zo kippen, kalkoenen, varkens en kistkalveren op tien hoog achter kunnen zitten!

 • no-profile-image

  gert

  Mijn buurman heeft ook nog 10 scharrelkippen,ziet het nu somber in

 • no-profile-image

  zet extremisten het land uit of

  linksextremisme waar wakkerdier voorstaat of te wel voormalig communisme wordt steeds duidelijker geen feiten tellen maar afgunst op het goed ondernemerschap van de boer het dieren welzijn is nu wel voort duidelijk dat deze club niet tot doel heeft alleen maar propaganda politiek

 • no-profile-image

  jeroen.roedema@gmail.com

  Scharrel is scharrel, als jij aan de eisen die daar aan gesteld worden, maakt het geen ruk uit of je 1 of 100.000 hebt.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mafkees, ik zei "KENNELIJK" en niet "DAT". Dat bedoel ik nou! And by the way: ik heet herkauwer om zaken die niet duidelijk zijn nog een keer uit mijn lebmaag omhoog te kunnen halen! Dank dus voor de verduidelijking.

 • no-profile-image

  Delfin

  De manier waarop Wakker dier zaken aanhangig maakt vind ik verwerpelijk. Maar het is wel goed stil te staan bij hun standpunt dat ze vinden dat scharrelstallen niet ten prooi mogen vallen aan lage marges! Schaalvergroting kan dat natuurlijk wel in de hand werken en dat gaat natuurlijk ten koste van de "kleine" scharrelhouder. Zoals Wakker dier de laatste tijd wel meer aangeeft, de economie regeert ten koste van... de dieren maar ook de boeren. Andersom geredeneerd zullen de marges door dit soort grote bedrijven onder druk komen te staan hetgeen het dierenwelzijn negatief kan beïnvloeden en dat is voor niemand positief. Wakker dier ziet ook dat het welzijn van dieren alleen mogelijk is dat de boeren een normaal inkomen kunnen verdienen. Daar moeten we eens heel goed over nadenken!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Mis Melkveehouder: een schot voor de boeg is 'in het wilde weg schieten'. Die nam ik mee uit het gister afgesloten forum over het ganzenbeleid waar heel wat dubbelloopsschoten ins blauen hinein gelost werden. Maar ik richt mij in het agd toch liever op de producenten en geloof me: ik doe mijn leven lang al mijn best om de mores in winkelketens te verbeteren. En ook dat is een marathon waar geen eind aan lijkt te komen.

 • no-profile-image

  kiekeboer

  scharrel is scharrel of je er 2 hebt of vijf miljoen.en ze hebbe het maar over plaatsgebrek voor de kippe tss als je een megastal zet van 50 000 vierkante meter kome al je 500 000 kippen op mekaar in dezelfde hoek zitten maar de boer moet maar investeren. er is geen beter systeem voor mens en dier dan de kooi want over het stof dat 20 keer zoveel is als in de kooi , waar de boer dagelijks door moet daar word door wakker dier niet over gepraat als de kip maar ruimte heeft en kan sterven aan darmziektes en kannibalisme dan is het alllang goed voor wakker dier
  vroeger in de kooi werd de mest netjes afgevoerd nu zitte ze altijd in de stront en vuiligheid waar dus de ziektes de kop op steken en ze vrete mekaar op het is allemaal netjes
  en als het aan deze organisatie ligt moet elke kip buite kunne en 100 vierkante meter plaats hebbe zodat de boer misschien savonds voor het eten terug thuis is nadat die heel de dag dooie kippen is gaan zoeken. maar dat krijg je dus aan mensen die in flatje op tien hoog wonen en die net een nieuw truitje voor de hond hebbe niet uitgelegd krijgen maar enfin ik heb het geprobeerd en het ergste van dit artikel is dat de boer weer maar eens de dupe is

 • no-profile-image

  Boer geweest

  Ten zeerste bedankt kiekeboer,Berchem je slaat de spiker op de kop. De gezonste kippen en de beste eieren zijn die in legbatterijen, die los lopende zitten altijd in de stront dat zijn dan de eieren die de bloedgespoelde consument wil kopen voor een veel hogere prijs. Ze moesten eens weten waar die eieren vandaan komen, de stront is er natuurlijk afgewassen. Dit zijn de resultaten van wakkerdier die op de boerderij niks te maken heeft en het hoogtijd wordt dat die afgeslagen worden.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Tjeetje zeg, wat een opgewonden standjes die fake-Demo en nep- Berend. Hé halve zolen (= geen scheldwoord doch slechts het beslag onder je schoenen), iedereen kan nalezen dat ik geen onvertogen woord heb geuit. Demo raad ik aan om naar een totalitair béter landklimaat te verkassen en Botje zou op Terschelling eens in te water geraakte loopplankpas door de zeevaartschool moeten zwemmen. Wie moet er anno 2009 nog "wetenschappelijk onderbouwen" dat megastallen echt niet kunnen? Niet uit dierenwelzijnoogpunt, niet vanwege kwaliteitsbeginsel en evenmin vanwege virale en bacteriële gevaren! Pas maar op, want nu ga ik écht iets heel gevaarlijks zeggen: Hoepel op!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Hoeveel zure zult kan er tezamen geperst worden in twee internetberichtjes? Hé Demo, effe dimme want het Agd-bericht heet "Wakker Dier stapt naar RAAD VAN STATE tegen scharrelstal". Wat lig je nou te zeuren met die Democratie van jou?Je bent zo totalitair bezig als de pest mens, maar dat merk je zelf niet eens! Dit is nou percies het DEMOCRATISCH PROCES ten voeten uit. Naar een hoger rechtscollege stappen!!! En botte Zuidlaarder roeibootcoureur: een ZIJ is geen HIJ hoor(tenzij het om een transseksueel gaat, maar daarvan is hier geen sprake). Het lijkt waratje wel of jullie zélf uit een kooikippenstal ontsnapt zijn!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Demo, het is prematuur om maar alvast te gaan bepalen of Wakker Dier zich bij gerechtelijke uitspraken neerlegT. Zo niet: dan biedt ons RECHTSSYSTEEM dus de juridische middelen om in BEROEP te gaan. Advies: ik zou maar een ander pseudoniem zoeken en by the way: morgenochtend spoel ik mijn mond weer met de Odol van mijn vriendje! Goedenacht.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Economische chantage verwarren met democratisch recht om campagne voeren.
  De voorganger van Wakker Dier heette Lekker Dier.
  Heb zelf aan de lijve ondervonden wat voor frisse club dit is, wanneer men in discussie gaat resulteert dit in telefonische doodsbedreigingen en scheldkannonades waar de honden geen brood van lusten. De tegenwoordige beweging heeft wortels in het dierenbevrijdingsfront, krakersbeweging, Groen Links, PvdD en andere vooral linksradicale duistere clubjes die het daglicht niet kunnen verdragen. Onder andere journalist Siebelt heeft hier onderzoek naar gedaan, men leze "Eco Nostra", een ontluisterend relaas over de zogenaamde "democratische" praktijken van deze groepjes, die geweld niet schuwen om hun doel te bereiken.
  Wat de sexe van scribenten hier is, is een zijweggetje, er komen geen objectieve en rationele argumenten op tafel, alleen gemeenplaatsen, cliché's, scheldwoorden en een arrogante benadering van de beroepsgroep.
  Ik vraag me nog steeds af waarom deze antilandbouwlobby eigenlijk op dit forum voor de agrarische sector reageert. Provoceren, ridiculiseren en treiteren. Ach, ieder z'n hobby zullen we maar zeggen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Botje, ik vestig er de aandacht op dat zekere Plantema te Hardenberg twee ton boete opliep door het uiten van insubordinerende beschuldigingen zoals hier ook weer te lezen zijn. Voor de goede orde: Wakker Dier is niet Lekker Dier en Groen Links en PvdD zijn officieel geregistreerde politieke partijen die lid zijn van het parlement en derhalve deel uitmaken van de Staten Generaal. Dat deze agricritische partijen u onwelgevallig zijn is uw zaak. Wellicht is ons existeren in agrifora mede bedoeld om bepaalde zaken helder te krijgen en de totalitaire tendenzen over het voetlicht te kunnen halen. Maar dit laat onverlet dat een publiek medium openstaat voor eenieder die zich conform de gedragsregels opstelt. Het wordt door uw reactie echter wel duidelijk dat u er niet van gediend bent geluiden te horen die niet vallen binnen de uitgekauwde categorie 'preken voor eigen parochie'. Dat word door mij ernstig betreurd! Overigens zou ik gaarne van u vernemen welke bedreigingen of scheldkanonnades er in dit forum of in andere fora dezerzijds geuit zijn. Noemt u slechts het betreffende forum en datum met tijdstip, dan kijk ik het zelf wel na.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Heer Botje, nu tovert u ineens jonge kinderen uit de hoge hoed. Als dat zo is, dan vind ik dat vreselijk want minderjarigen dienen absoluut buiten deze en dergelijke zaken gehouden te worden. Altijd! U dicht mij allerhande kwalificaties toe waarin ik mijzelf totaal niet herken en ik ben zeer allergisch voor het ridiculiseren van opponenten die onwelgevallige boodschappen brengen. Ook ik ben geen agrariër maar meen de materie voldoende te kunnen doorgronden om daarover met enig recht een mening te onderhouden en te ventileren. Dat de door u in bescherming genomen (en door mij bij mijn beste weten niet aangevallen) hardwerkende gezinnen milieuvervuilers, dierenbeulen danwel subsidieverslinders zouden zijn heeft u mij niet zien verkondigen. Mijn bezwaren richten zich voornamelijk op het dierenwelzijnsaspect versus het minimaliseren van de kans op het ontstaan en de accumulatie van virale en/of bacteriële ziekten en plagen. En het blijft onverlet: hoe groter de intensieve veehouderijen worden, des te groter wordt ook het gevaar van onbeheersbare epidemische uitbraken. Zélfs in de Veenkolonieën!

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Tien haasjes speelden in het veld, geen jager had hen ooit geteld, noch stil gestaan bij al hun noden, want dat zette die man geen zoden, vanaf zijn hoogzit op de dijk, zet hij dus hazen in de zeik!(Iunius Decimus Iuvenalis Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  herkauwer

  Pluimveehouder, ik heb er ook nog eentje. Mijn vriend Spotvogel beschreef in 'De Pestvogels van Veerman' hoe rond de Pinksterdagen van 2003 tonnen viraal besmette pluimveemest vanuit het zuiden des lands per open vrachtwagens werden vervoerd, om gestort te worden op een voormalig defensieterrein hier bij Voorthuizen. Volgens toenmalig minister Veerman (off the record) een gedroomde locatie voor een toekomstig Agri-Mainport. Waar echter nog wel wat weerbarstige kleine pluimveegarnalen geruimd dienden te worden! Dat is intussen gebeurd en daarover is wat te lezen in 'Wachten op de Pandemie.' Want men kan bij LNV wel menen slim te zijn maar geloof mij: daar zijn ze écht nog stommer dan het achtereind van een dood knoeris! Geef mij dus maar een levend haasje in een groene scharrelvarkenswei!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Pluimveehouder, ik volgde rond Pinksteren 2003 inderdaad open vrachtwagens met pluimveemest uit geruimde stallen in Brabant en het Gelderse rivierengebied via bruggen over de Maas en de Waal , via de A15 en de N233 en de brug bij Rhenen de Gelderse Vallei in. Van zorgvuldigheid met viraal of bacterieel organisch materiaal gesproken!

 • no-profile-image

  wouter

  Ik zien hier de onnodige onzin van een gewezen Brabantse boer die Liempde nog niet eens goed kan spellen. Man doe ons een lol en spring in de Dommel bij Olland want daar klinkt, stikt en stinkt het ook al giga naar pluimvee- ellende. BETER EEN WAKKER DIER HIER IN DE BIG CITY, DAN GINDS IN DE RIMBOE MET LOUTER PLUIMVEE PITY!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Die 'Boer geweest' voelt zich duidelijk in de box gekeken. Sinds in januari 1997 de varkenspest uitbrak, vier jaar later MKZ, twee jaar later de Vogelgriep, twee jaar later Blauwtong en weer even later Q-koorts en er daartussendoor en omheen ook nog Creutzfeld-Jakob, Newcastle Disease, Salmonella, Coryza, Abortus Bang, Rotkreupel, Leverbot en weet ik wat al niet meer voor ziekten, kwalen en aandoeningen het vee teisterden waarvan vleeseters ménen te moeten léven, zou een wat nederiger toon niet missstaan. Of zou 'boer geweest' gewoon nog wat stallen vol handel hebben zitten? Men zou het bijna gaan denken!

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Publieksrechtelijke ideële stichting ? En dat houdt automatisch in dat al hetgeen deze zogenaamde ideële stichting beweert ook de waarheid is ? Dit zie je vaak bij deze instellingen, zij verkondigen het ware woord, of dat gebaseerd is op toetsbare criteria, liefst wetenschappelijk onderbouwd door objectieve analyse, doet blijkbaar niet ter zake. De emotie en arrogante eigen mening voert de boventoon, niet de dialoog met de sector.
  En uw zogenaamde waarde-oordeel aangaande Berend Botje, met de in uw kringen bekende arrogante, scheldende, irritante en ruzie-achtige toon treffen hem geenszins.
  Het tekent het onvermogen van u en uwen om met feiten, degelijk onderzoek en objectieve analyse uw relaas kracht bij te zetten. Verwijzen naar geschriften en subjectieve publicaties uit uw eigen kring schijnt uw enige kracht te zijn, niet het vermogen om een zinnige dialoog met de sector aan te gaan.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  De reactie van de wandelaar zegt genoeg, de toon die hij aanslaat is voorspelbaar. Kunnen we niet met onderbouwde argumenten komen, raken we geïrriteerd en wordt de toon agressief en beginnen we te schelden.
  Nog nooit heeft men een kunnen omschrijven wat een megastal is, hoe groot hoeveel dieren, etc. Blijkbaar is de agrarische sector de enige sector in Nederland waaraan emotionele en niet ratrionele grenzen gesteld moeten worden.
  Dat er door het stelsel van pluimveerechten met de bouw van een grote stal meerdere kleinere eenheden van het toneel verdwijnen en daarmee ook door de verouderde huisvesting voor een zelfde hoeveelheid dieren in totaal minder reststoffen uitgestoten wordt, in totaal minder vervoersbewegingen nodig zijn, in totaal door strengere milieunormen minder fijnstof uitgestoten wordt, meer dieren in een keer onder een beter beheersbaar veterinair toezicht komen doet er blijkbaar niet toe.
  En er is inderdaad nog steeds geen wetenschappelijke onderbouwing betreffende de grens van het aantal eenheden per locatie. Als er tevens minder locaties komen waar dieren gehuisvest worden, zullen de virale en bacteriële gevaren eveneens afnemen, de afstand tussen locaties wordt des te groter en bij uitbraken is de beheersbaarheid groter. Gek dat dierziekten in landen waar keuterboeren zeer kleine eenheden dieren huisvesten net zo veel voorkomen dan hier.
  De kwalificaties van Wandelaar aangaande diegenen die het niet met hem eens zijn zeggen genoeg over het aanwezig zijn van voldoende argumenten.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Wandelaar trekt zich blijkbaar mijn betoog aan, hij noemde toch Wakker Dier een toffe club ? Bovendien reageerde Wandelaar (17:26 uur) op mijn weerwoord tegen Herkauwer (15:54 uur). Wie zit er nu uit zijn nek te kletsen ?
  Duidelijk genoeg lijkt mij.

 • no-profile-image

  kiekeboer

  tsss ja sorry he herkauwer uit nistelrode alvast sorry voor de spellingsfouten. ik heb immers veel meer werk met mn kippen dan heel de dag in mn woordenboek zitte te letten op mn spellingsfouten.nee de hardwerkende gezinnen worden niet zow hard aangevallen nee .ze moeten in een keer ombouwen naar scharrel. veel boeren van rond de 60 zonder opvolging moeten voor 5 of 10 jaar nog ander werk gaan zoeken omdat wakker dier het verplicht terwijl deze gezinnen altijd met hart en ziel hebben gewerkt voor de kippen. geloof mij de boer weet nog altijd veel beter wat goed is voor de kippen en die kan het wel missen dat ie elke dag dooie kippe kan rapen, en als jullie het toch altijd over het dierenwelzijn willen hebben, volgens mij , als boer zijnde is het nog altijd beter dat kippen levend de ronde uitdoen dan dat je er elke dag moet zien sterven.en het groter worden van de bedrijven dat dit zorgt voor de ziektes nu is flauwekul. dit ligt puur aan de houderij. dit heb je met de kooi niet, dit ligt puur aan wakker dier en zulke organisaties die hier voor zorgen. wij hebben op dit moment nog allebei de systemen hoe komt het dat we op hetzelfde aantal kippen per week 40 dooie kippen uit de scharrel rapen(als het goed gaat) en 20 uit de kooi halen en waarom zegt onze dierenarts dat de scharrel en biologische leghennenhouderij een dikke vette goudmijn is .nee bij wakker dier staat het dierenwelzijn echt voorop. prachtig

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hoi Kiekeboer. Dat kleinere pluimveehouders worden gedwongen om te groeien of weggesaneerd te worden vind ik helemaal niet goed. Daar heb ik al in 2003 over geschreven. Als ge een heel leven geboerd hebt en om dan rond de 60 te moeten stoppen en gedwongen wordt om te scholen dat vind ik onmenselijk. En ik weet wel zeker dat Wakker Dier dat ook vindt. Maar 200.000 of 300.000 kippen op één bedrijf is vragen om ellend en dat blijkt steeds vaker, niet alleen hier maar ook over de grens. Natuurlijk begrijp ik heel goed dat ge liever het hele koppel de ronde uit ziet doen dan er alledag te moeten rapen, maar het is onzin om anderen daarvan de schuld te geven. Ge zegt eiges al dat het aan de houderij ligt. Vroeger kwam dat toch niet voor? Kiepen horen feitelijk op het erf te scharrelen en niet met duizenden opgehokt te zitten. Nou ja, ge schrijft eiges al dat de veearts zegt dat scharrel en biologisch een dikke vette goudmijn is. Dat zal dat toch wel zo zijn?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Het is niet alles goudgeel wat er in die stallen blinkt!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Zulke megabedrijven kunnen natuurlijk nooit échte scharreleieren produceren tenzij de hennen vrije uitloop hebben in het hele Hunzedal. Maar 'kleinschalig' is tegenwoordig ook niet precies wat Gert bedoeld. Dan komen we dus ergens tussen 10 en 244.000 uit! Dat is een marge die ruime aanknopingspunten biedt! Het lijkt me wel goed als er eens ondunbbelzinnige duidelijkheid komt in de ware betekenis van definities zoals 'scharrel', 'vrijloop', 'weiland' enz. Want dat lijkt in veel gevallen een lege dop!

 • no-profile-image

  stapper

  Gedverdegedver Juvenalis, meen je dat echt? Hebben die viespeuken daar al die kadavers gewoon begraven? Echt?

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Kippen wippen in het rond, Spotvogel houd braaf de mond, dan heeft niemand iets te vrezen, kippen kunnen zelden lezen!

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Mooi gesproken Freek (afgezien van de taal- en stijlfouten) maar graag ter zake. Doe mij, jezelf en alle lezeressen en lezers een lol en geef aan wat er verzonnen is van hetgeen hieronder wordt opgesomd. Ik zeg het je maar alvast: geen komma, punt of ander leesteken! En als mensen zoals Spotvogel, Herkauwer en anderen daar in hun kostbare tijd op wijzen dan worden zij verguisd. Want het is o zo bedreigend om met de WAARHEID geconfronteerd te worden. Maar wees gerust: dit alles en nog héél véél méér staat beschreven in twee lijvige dossiers. Opdat het nooit vergeten worde. Want wat met een pen geschreven is, valt met geen bijl meer weg te houwen. Fijn weekend.

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Scharrelkip dat is écht het Ei van Columbus. Wil je dat dan ook bij jouw biefstuk, jouw karbonade, jouw glas melk enz.? Onuitvoerbaar!

 • no-profile-image

  boer geweest

  Voor de oorlog werden de boeren uitgescholden door de city slikkers. During de oorlog deden ze de boeren aanbidden en soms heilig verkaren want ze hadden weer een stukje spek meegekregen. In het hardje van de oorlog kwamen ze in kuddes de boer op en droegen zakken, koffers en emmers gevuld met aardappels terug naar de stad, in meeste gevallen kregen ze die voor niets. Nu na de oorlog de boer wordt weer uit gescholden, hij doet alles verkeerd volgens wakkerdier. Sinds wakkerdier die achter de boer blijft jagen zijn de ziektes onder het vee begonnen want die willen hebben dat al het vee buiten moet lopen ook pluimvee in het vrije open de ziektes tegenmoet. Neen de leg hennen BV, die krijgen geen salmonella in legbatterijen of andere ziektes. Wakkerdier zijn city slikkers die de boer veel schade verrichten.

 • no-profile-image

  wel wakker

  Herkouwer , Bij het zooitje wat jij bedoeld daar kan jij je bij aansluiten met jou uitspraken dat het eieren zijn die NIET meer op de binnenlandsemarkt afgezet kunnen worden In het binnenland kunnen ALLEEN nog maar eieren uit alternatieve huisvesting afgezet worden en daar valt scharrelhuisvesting ook onder

 • no-profile-image

  Ma.

  Ik zeg niets meer.

 • no-profile-image

  kippen

  Of een kip nou met 10.000 of met 100.000 in een stal zit, de ruimte per kip is nog steeds hetzelfde , dit wordt ook gecontroleerd. Dat mag dus ook, alleen die term mega, maakt dat er al protesten komen van Wakker Dier. De gemeente controleert de ammoniak en stof-gehaltes, dus heeft Wakker Dier geen "kippe"poot om op te staan, lijkt mij.

 • no-profile-image

  happy

  Birdie zegt dus ergens tussen de 10 en 244000. Dus gewoon voor 239999 aanvragen en iedereen is happy

 • no-profile-image

  wip

  Hey spotkip leg jij voortaan zelf je ei. Of leg jij alleen maar windeieren?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Fraai hoor. En aan zulke kippen zonder kop zijn in dit land dus honderdduizenden- excuus miljoenen -hennen overgeleverd. Als we nu eens subiet beginnen om hen (of haan) elementaire omgang met de moerstaal bij te brengen dan is in ieder geval het communicatieve element rond 2099 op de rails. Er gloort dus hoop!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat is een mooi zootje meningen op rij. Onzin 'Boer', er is geen enkele REGEL die voorschrijft dat men een GIGASTAL MOET zetten. 'Echte Boer' heeft alle gelijk aan zijn kant. "Spotvogel" heeft in twee boeken: "de Pestvogels van Veerman"en "Wachten op de Pandemie"heel duidelijk uit de doeken gedaan hoe levensgevaarlijk er in de pluimveebranche met virale dreigingen wordt omgesprongen. Maar kippen zonder kop kakelen en poepen alleen maar in hun eigen legbatterij. 'Jeroen', het buitenland staat kennelijk open voor eieren die op de binnenlandse markt niet meer afgezet kunnen worden. En tenslotte: wie is en nu een extremist? Zou de Raad van Staten ('de Kroon') bezwaren van terroristen in behandeling nemen? Ik vind het terroristisch om zulke vuilspuiterij in een forum te zetten. Daar moest eens een diepgaand onderzoek naar gedaan worden in plaats van democratisch operende organisaties te criminaliseren.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Lijkt me het beste dat je lui die hier de zaak zitten te stangen gewoon negeert ,dan is de lol er zo af want verstand van zaken hebben ze niet .

 • no-profile-image

  herkauwer

  Delphin, blij dat je er weer bij bent. Zoals je weet trap ik graag heilige huisjes open en dan denkt men dat ik "de vijand" ben. Maar ik voel juist erg vaak met de boeren mee en ben ook altijd aan het brainstormen over oplossingen voor problemen die door decennialange lichtzinnigheid zijn ontstaan. Ik weet nog goed dat een boer zich er voor schaamde als hij een dood dier had, maar tegenwoordig stopt de Rendac bij talloze veehouders dagelijks voor de deur. Dat is er in geslopen en men denkt er niet eens meer diep over na. Maar het is natuurlijk een keihard teken aan de wand. Dat beschreef mijn buurman Spotvogel in zijn boeken De Pestvogels van Veerman en Wachten op de Pandemie en dat deed hij niet uit verveling of ballorigheid. En hij is al op een groot aantal punten in het gelijk gesteld. Door de geschiedenis. Niet door de veroorzakers!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Grappig toch. Demo geeft Herkauwer leer op stuk over zijn - sorry haar - kunne! En ik krijg een ellenlang betoog uit het Zuidlaardermeer dat niet eens niet aan mij gericht is. Want al mijn vrienden noemen mij gewoon 'meid'!

 • no-profile-image

  Demo

  Wipst. jij weet net zo goed als ik dat W.D zich niet kan verenigen met afspraken democraties genomen..B.V winkeliers chanteren als men bepaalde producten verkoopt die onder de huidige wetgeving geproduceerd zijn ,en die W.D niet bevalt ?
  Probeer je zelf niet wijs te maken dat W.D een democratiese club is

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké mensen, even to the point wat dit is de CDA landdag niet. Er zijn dus kennelijk (veel?) pluimvee(of varkens) bedrijven met een weegbrug en het samenbrengen van tok en knor is door de EU verboden! En verder is er kennelijk veel royaal betaald veterinair toerisme over onze open grenzen. Daar gaan we zelf niks aan doen want dat zijn taken voor de AID en de Douane. Maar we zullen er wel voor zorgen dat die ambtenaren hun werk gaan doen. In fiscale inhaaltijd! Want de burgerij is geen melkkoe!

 • no-profile-image

  betsie

  ik las dat er kippeboeren zijn die kadavers maandenlang onder hun bed houen. Daar voel ik me niet kiplekker bij. Hoe zit dat dan? Ken iemand me dat vertellen?

 • no-profile-image

  piet

  Waarom heb Wakker Dier het eigenlijk altijd gedaan? Die houen toch geen dieren onder beestonwaardige omstandigheden? Die veroorzaken en verspreiden toch zeker geen ziekten en plagen? De maken enkel en alleen gebruik van hun domocratische burgerrechten! Ik zei vanmorgen nog tegen mijn vrouw: 'we mosten maar eens lid worden!'

 • no-profile-image

  Demo

  natuurlijk wipstaartje dat is democratie maar het probleem met wakkerdier is dat men zich zelden bij uitspraken neerlegd en daar ging het om,trouwens jou taal gebruik mag ook wel eens wat bijgeschaaft worden.

Laad alle reacties (98)

Of registreer je om te kunnen reageren.