Pluimveehouderij

Achtergrond 317 x bekeken 2 reacties

Diermeel dichtbij en toch ver weg

Het zal nog jaren duren voor diermeel weer een bestanddeel van pluimveevoer zal zijn. Ondertussen is niet iedereen ervan overtuigd het gebruik van diermeel in het voer werkelijk nodig en gewenst is.

Al jarenlang klinkt vanuit de pluimveehouderij de roep om diermeel weer toe te staan in het diervoer. De politieke besluitvorming hierover verloopt erg traag. Het zal nog jaren duren voor diermeel weer een bestanddeel van pluimveevoer zal zijn. Ondertussen is niet iedereen ervan overtuigd het gebruik van diermeel in het voer werkelijk nodig en gewenst is.

Een ijzersterk argument in de pleidooien om diermeel weer in het voer te krijgen, is het gegeven dat kippen van nature omnivoren zijn; ofwel alleseters. In de vrije natuur levende kippen combineren plantaardig voedsel met allerlei beestje als wormen en kevers.

De lobby om diermeel weer in het voer te krijgen, boekt geleidelijk succes. Minister Verburg van LNV steunt het pleidooi belangenorganisaties om te komen tot een opheffing van het diermeelverbod in Brussel. ,,Het is echter een moeizaam en langlopend traject”, zegt LTO-beleidsadviseur Henk Boelrijk. Hij behartigt namens alle dierlijke sectoren het diermeeldossier.

Dat Brussel treuzelt over het opheffen van het diermeelverbod, zonder dat daarvoor nog wetenschappelijke argumenten bestaan, drijft sommigen in de pluimveehouderij tot razernij. Het kost de sector elke ronde geld en de potentiële voordelen zoals droger strooisel en minder voetzoollaesies blijven liggen. Volgens critici zou het verbod op het gebruik van antibiotica (amgb’s) in het voer in 2006, makkelijker op te vangen zijn geweest als het gebruik van diermeel nog toegestaan was.

Lees meer over de herintroductie van diermeel in pluimveevoeders in Pluimveehouderij.

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Rik

    Dierwelzijn, belangrijk item, wordt genoemd in het artikel, maar boerwelzijn mag ook vermeld worden. Gezondere kippen is minder stress bij de boer. Gezondere kippen is beter technisch resultaat. Minder medicijnverbruik, dus lagere kosten. Geen hoge kosten voor slachterij om slachtafval te verwerken maar opbrengst voor een belangrijke eiwitbron, dus kan slachterij een hogere prijs uitbetalen. Goedkoper voer. Minder mestafzetkosten, lagere energiekosten (stoken/ventileren). Het mes snijdt van alle kanten maar het komt er maar niet van.

  • no-profile-image

    Eiman

    dierlijk eiwit hebben kippen altijd al nodig gehad, zonder is het mogelijk een ander soort kip te fokken liefs met korte boven snavel.Voer zonder dierlijkeiwit geeft al probemen genoeg met o.a. verenpikkerij en donkere hokken.Over dier welzijn wordt nooit gesproken.Alle dagen boerenkool zonder worst is ook wat.

Of registreer je om te kunnen reageren.