Pluimveehouderij

Achtergrond 161 x bekeken

Contractprijs vleeskuikens fors lager

De basiscontractprijs voor vleeskuikens daalt volgende week met 2 cent naar 66 per kilo. Die forse daling is een gevolg van de start van het wildseizoen en een veel te groot aanbod van vleeskuikens. Consumenten eten door een gedeeltelijke overschakeling naar het eten van wild minder pluimveevlees. Bovendien loopt de export van poten naar Oost-Europa moeizaam. Alleen een kleiner aanbod van vleeskuikens kan tot een stijging van de prijzen van de dieren leiden. Dat aanbod zal dit jaar niet meer afnemen. Begin volgend jaar zullen vleeskuikenhouders minder dieren gaan afleveren, omdat zij hun stallen nu langer leeg laten staan. De Europese export van pluimveevlees daalde dit jaar tot en met juli met 0,3 procent naar 545.752 ton. De 27 Europese lidstaten importeerden in die periode echter 5,6 procent minder pluimveevlees met 509.498 ton. Er komt zodoende meer balans op de Europese pluimveevleesmarkt. Europese pluimveevleesbedrijven vroegen in het huidige Gatt-jaar dat loopt van juli 2009 tot en met juni 2010 voor bijna 47.000 ton exportrestituties naar derde landen aan. Dat is 11 procent van de totale Gatt-hoeveelheid. Bij een gelijkmatige benutting over het jaar zou dat 23 procent moeten zijn. De basiscontractprijs voor vleeskuikens ligt deze week 7,5 cent per kilo lager dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.