Pluimveehouderij

Achtergrond 298 x bekeken 12 reacties

Producenten foie gras mikken op goed seizoen

De Franse producenten van de eenden- en ganzenleverpastei foie gras mikken ondanks de crisis op een goed seizoen.

De afgelopen maanden werd er in Frankrijk zelf al bijna 5 procent meer foie gras verkocht terwijl de export met een goede 9 procent toenam. Het aantal Franse gezinnen dat dit product wel eens in het karretje gooit neemt echter langzaam af. Een goede 70 procent van alle foie gras-verkopen vindt rond de feestdagen plaats. Daarvan gaat nog eens 80 procent via de supermarkten. Wie de pastei dan koopt, hoeft dit jaar niet meer te betalen dan in 2008, benadrukt Jean Schwebel van de organisatie van foie gras-producenten Cifog.

De eenden- en ganzenhouders hebben begin dit jaar vrijwillig besloten de productie met 5 procent terug te draaien. Om het zekere voor het onzekere te nemen, begint Cifog binnenkort toch voor het eerst met een uitgebreide reclame-campagne. De paar miljoen die daarvoor nodig is, wordt opgebracht door Cifog en de grote industriële producenten.

Frankrijk blijft de grootste producent van foie gras ter wereld. Vorig jaar is bijna 20.000 ton gefabriceerd, met een verkoopwaarde van 1,7 miljard euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ola, senor Gert. Jij bedoelt Isabella van Castillië? Die had niks met ganzen maar drukte de joden heel wat door de strot om in Spanje te mogen blijven. Ze was streng katholiek en zou het prima doen in het CDA! Helaas is ze over een maand al 505 jaar wijlen!

 • no-profile-image

  Juvenalis 2

  Ach gansje lief ik hoor je treuren, ik zie jouw oog nu met een traan, hoe heeft dit toch kunnen gebeuren, de antichrist heeft het gedaan!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dwangvoedering is misdadig, wreed en respectloos, maar wordt in ons EU-partnerland rondom Eiffeltoren en Louvre op een misselijkmakende schaal bedreven. Tot de consumenten van de afstotelijke delicatesse die Foie Gras heet, behoren niet alleen maar 'domme Fransozen', maar ook onze koninklijke familie. In mijn tweede vogelgriepdossier, "Wachten op de Pandemie" schreef ik een hoofdstuk dat was opgedragen aan hare majesteits wansmakelijke tafelmanieren. Gelukkig wist Marianne Thieme te bewerkstelligen dat dergelijk foltervoedsel voortaan niet meer op kosten van de belastingbetaler door de vorstin ter tafel mag worden gevoerd bij paleislijke galadiners. Wij hoeven ons dus niet meer dit soort afstotelijke tonelen door de strot te laten duwen. Maar in het Grote Europa dat uit elkaar barst van de regeltjes wordt er tot op de huidige dag niets gedaan aan de barbarij die de Fransen zich dag na dag aanmatigen. Het lijkt daar zelfs een groeimarkt te zijn.
  Patrick, hardstikke tof dat jij jouw nek uitsteekt voor die arme ganzen. Het zet erg te denken dat dit soort praktijken heden ten dage open en bloot gebeuren kunnen en dat er massa's hersenloze zultkoppen zijn die klakkeloos ganzenlevers, kikkerbillen en apenhersens zitten te kanen. Er is nog een lange weg te gaan voordat de mens beschaafd zal zijn. If ever!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hoi Gert, ook op zoek naar een snack? Maar dan vergis jij je toch. In Frankrijk ging het om Jeanne 'd Arc, de Maagd van Orleans. En volgens mij is Marianne allang geen maagd meer, ook al is ze dan met een boer getrouwd!

 • no-profile-image

  spotvogel

  ER WAS EEN GANSJE MOET U WETEN, DAT DIERTJE ZAT HIER UUR NA UUR, VERSLIKT, VERSTIKT EN VOLGEVRETEN, TE LIJDEN IN EEN MUFFE SCHUUR, GEEN TIJD VOOR SLAPEN NOCH VOOR DROMEN, GEKETEND AAN HAAR VOEDERBAK, DAAR HOORT ZIJ JEAN CLAUDE ALWEER KOMEN, GEEF TOCH DIE FRANSEN GAUW DE ZAK!

 • no-profile-image

  Patrick

  Toch raar, en ik ga natuurlijk niet de vinger op de pijnlijke plek leggen.
  Maar je zult maar aan een boom moeten uitleggen dat iets wat niet normaal is, normaal gevonden wordt, het zelfs een bedrijfstak is, met een heuse belangen-organisatie. Zelfs dat er supermarkten zijn, die geen vragen stellen en het maar in het schap leggen. Dan heb je nog een groep, tja, onder zware hypnose, die dit kopen en eten, en velen denken dat, omdat het in mootjes is gehakt, een product is dat niet geleefd heeft.
  Nee joh, lekker dwangvoederen, dwang voederen en dwangvoederen. En dan gezellig met kerst grappen maken over normen en waarden, en wel ongelovelijk volvreten met vlees, en dan wat over is weggooien in de prullenbak. Tja, wat zal die boom zeggen? Ik denk dat ie het niet kan geloven, omdat die boom natuurlijk niet van zijn plek afkomt en niet even kan checken of het een leugen is, of pure waarheid. Maar omdat hij altijd naar de wind luistert had ie het al gehoord, maar kon het niet geloven. Tja niemand eigenlijk, maar het gebeurd wel. Dus wat gaan we doen dit jaar met zijn allen? Boycotten, Boycotten en Boycotten, je gaat beide buren uitnodigen met kerst en je gaat Geen vet gemeste levers op tafel zetten. En omdat de buren bij jullie eten hoeven zij dat ook niet te doen. Dus dat zijn er al 3 die het dan niet doen. Dan ga je ook in een mooie morgen als de vrouwen de afwas doen en het huis schoonmaken, naar de buren nog verderop, en gaat zeggen dat vetgemeste levers nu niet echt relaxt is , en het een keer anders moet dit jaar, gewoon een keer Iets anders. Het kan wel, tuurlijk kan het wel, dat zei die boom ook. Alles kan.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Foie gras is in feite te vergelijken met kistkalveren. Die werden verboden door de EU maar de Fransen mogen maar aan blijven rotzooien met die ganzen. Dat vindt 'Europa' prima, want die antidemocraten drukken ons allemaal toch al van alles door de strot. Business as usual!

 • no-profile-image

  Herkauwer

  Foie Gras? Laat u zich nooit zoiets door de strot duwen!

 • no-profile-image

  gert

  Half Nederland gaat elk jaar rustig op vakantie naar Frankrijk en Spanje,ondanks Foie Gras en stierenvechten,daar doet geen Marianne Thieme wat aan

 • no-profile-image

  Nasser de Nijlgans

  Ik roep op tot een kopersboycot van die winkels die foiegras verkopen. Hijs de rode haan!!

 • no-profile-image

  Rinie

  Restaurants en consumenten, open uw ogen voor dit foute vlees!

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Ben verdrietig.....waar zijn mensen toch allemaal niet in staat. Levend ons dons plukken, mais door onze gevoelige strotjes persen en doodschieten. Straks weer een "fijne kerst"......

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.