Pluimveehouderij

Achtergrond 310 x bekeken 1 reactie

Handelsstraf voor chloorkip

Wie lust er een chloorkip? Als je de vraag zo stelt, steekt niemand de vinger op.

En toch vrezen we in Europa dat Amerikaanse kippen na een antimicrobiële behandeling de markt zullen overspoelen. En dus hebben de Europese landbouwministers eind vorig jaar al een stokje gestoken voor een versoepeling van de regels.

Antimicrobiële behandeling van pluimveevlees, zoals dat in de Verenigde Staten is toegelaten, levert geen extra gevaren op voor de volksgezondheid, oordeelde de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa vorig jaar. Logisch dat de Verenigde Staten met – onder meer – dat rapport in de hand nu bij de rechters van de wereldhandelsorganisatie WTO proberen hun gelijk te halen.

De Europese pluimvee-industrie heeft zich de afgelopen jaren onder druk van de overheid toegelegd op de vermindering van ziekteverwekkers als salmonella en campylobacter in het vlees. Hoewel vorderingen worden gemaakt, lijkt het een moeilijke en misschien wel eindeloze weg.

Dan wordt het toch tijd om aan het eind van die weg de pathogeen reducerende behandeling toe te laten in de EU. Het andere eind van de weg is immers een handelsstraf die wordt opgelegd aan de Europese Unie. Bij zo’n nederlagenstrategie is niemand in de EU gediend.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Patrick

    Suggestief, artikel wat eigenlijk het tijdperk Bush aangeeft. dreigen met straffen, met (handels) oorlogen, en het onderuithalen van het Europess systeem.
    Waarom gaat Amerika niet werken op de zelde manier als Europa, dus geen CHLOOR? Misschien moet Europa maar eens de VS straffen om hun mateloze arrogantie? Logisch toch, consumenten willen die chloorkip niet, begrijp je? Ik heb veel vrienden in Amerika, maar toch is het een raar land. De Tyrannie van Amerika is zichtbaar en onzichtbaar, maar chloorkippen dragen niet bij aan welke gezondheid dan ook. Amerika het land waarin een kind van 18 maanden oud al 36 vacinaties heeft gehad. JA 36 vaccinaties. Amerika, jullie Pharma lobby maakt de hele wereld ziek, en zo ook jullie chloorkip. Europa houd de deur dicht. En VS verander en verbeter je houding, werkwijze en kom over 30 jaar nog eens vragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.