Pluimveehouderij

Achtergrond 496 x bekeken 5 reacties

Geen vergoeding voor ruimen besmette kippen

Legpluimveehouders van wie de hennen besmet zijn met Salmonella gallinarum (sg) of infectieuze coryza (acute snot) krijgen geen financiële vergoeding om hun dieren te ruimen.

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) stelt dat er op dit gebied geen financiële regelgeving is en dat die ook niet op korte termijn tot stand kan komen.

De leghennensector had het PPE verzocht om een ruimingsvergoeding of subsidie voor het ter plaatse doden van besmette hennen. ”Dat zou het beste zijn ter voorkoming van verdere verspreiding van de ziektes”, legt Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) uit. ”Een groot deel van de besmette dieren gaat dood aan de besmetting, maar een deel niet en blijft dus een potentiële besmettingsbron. Als er een vergoeding zou zijn om de hennen op het bedrijf te doden, wordt verdere verspreiding door dat koppel stopgezet.”
Omdat er geen ruimingsplicht of een vervoersverbod is, is het mogelijk om besmette dieren te laten slachten. Dit wordt, opnieuw in verband met besmettingsgevaar, echter sterk ontraden en veel slachterijen willen ook geen besmette hennen ontvangen. In de praktijk worden hennen die de besmetting overleven volgens Wolleswinkel daarom vaak weer in productie genomen. ”Een koppel kan beter worden en opnieuw in productie komen. Dan blijft het echter een gevaar, de mest kan bijvoorbeeld nog ziektekiemen bevatten. Het gesubsidieerd doden van de dieren zou daarom het mooiste zijn, maar omdat dat niet mogelijk is moeten we op andere opties inzetten.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Louisa

  "Het gesubsidieerd doden van de dieren zou daarom het mooiste zijn">>>>>

  Deze zin zou eens aan een echt Christelijke dominee voorgelegd moeten worden.....

  Wat een schandelijk volk toch die lui in de bio-industrie!

  Gewoon zondag in de kerk om vergeving vragen nietwaar?

  zie http://www.bio-industrie.startpagina.nl
  www.bio-industrie.startpagina.nl

  leer wat het is om echt beschaafd te zijn..

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Wat een brallerige bullshit zit Fredje uit te kramen. De intensieve veehouderij, varkens, pluimvee en vleesveehouderij zijn de enige sectoren die nooit in het hele bestaan van de sectoren en van de EG ook maar een cent subsidie ontvangen. Daarnaast is het niet de individuele boer die het beleid bepaalt, maar de overheid en de EG. Een voorbeeld van de stellingen van de dierentaliban die van leugens, broodje aap verhalen, verdraaiing van feiten en shoppen uit feiten die hen goed van pas komen, aan elkaar hangen. Als de veehouderij ter sprake komt staan deze agitators direct klaar om hun dogma's, onwaarheden en hun cliché's te ventileren. Ze voelen zich moreel ver verheven boven de agrariër, maar als je hun postings ziet druipt de agressie en de intolerantie er vanaf. Enige objectieviteit, (eigen) onderzoek en analyse van werkelijke feiten is er niet bij.
  Net alsof het ruimen van dieren voor de agrariër zo leuk is. Misschien eens gaan praten met boeren die dit tijdens de varkenspest, mkz en vogelpest aan den lijve meegemaakt hebben.

 • no-profile-image

  kip

  Ga toch op een wortel kauwen, doe je nog wat nuttigs

 • no-profile-image

  Fred

  Helemaal mee eens Louisa !
  Die bio-industrie zondaars zijn echt helemaal van god los. En maar janken als er kritiek op ze komt. Ze zouden die halve zolen eens een tijdje hetzelfde moeten behandelen als hoe zij hun dieren behandelen. Die crimineel van een Wolleswinkel voorop.
  Die hele sector hangt van subsidies aan elkaar. Zonder subsidies stort het hele zooitje als een kaartenhuis in elkaar. Maar een subsidie voor het her-opvoeden van commerciele veehouders in mensen, is wat die sector echt nodig heeft. Een ECHT mens behandeld namelijk dieren niet op zo een schandalige manier.

 • no-profile-image

  Miranda

  Ik zie dat jullie de agrariërs 'halve zolen' en 'criminelen' noemen en dat het mensen zijn die hun dieren niet goed behandelen; jullie weten dus duidelijk niet waar jullie over praten. Als je de dieren niet goed behandelt produceren ze ook niet goed .........en dat doen ze dus wel.
  Maar eigenlijk hebben jullie het heel goed voor met de boeren, want als het aan jullie lag dan waren er alleen maar kleine bedrijven en kon de boer z'n kost verdienen met 10 melkkoeien of 30 varkens of 100 kippen; BRAVO !!! Dat wil de agrarische sector ook wel, maar dan moeten jullie onderhand maar eens meer gaan betalen voor de goede producten die geleverd worden en dat gebeurt niet !!! Dus, kijk eerst eens even goed naar jezelf voordat je dierenliefhebbers afkraakt !!!!!!!
  Zo en dan zondag naar de kerk om te bidden voor al die arme mensen die niets van de agrarische begrijpen , niet meer met beide benen op de grond staan en zelf ook niet met gedegen oplossingen komen; God zij met jullie !

  Met vriendelijke groeten,
  Miranda, Noord-Brabant

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.