Pluimveehouderij

Achtergrond 396 x bekeken 12 reacties

Geen foie gras meer in Heerenveen

Restaurants en cateraars in Heerenveen hebben afgesproken geen foie gras meer op het menu te zetten.

Foie gras is vervette ganzen- of eendenlever, waarvoor de dieren worden gedwangvoederd. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Wakker Dier.

Heerenveen is de eerste plaats in Nederland waar horecabedrijven hebben afgesproken de delicatesse niet meer te verkopen. Veertig restaurants en cateraars maakten die afspraak op initiatief van Wakker Dier, dat al langer wedijvert voor foie gras-loze menu’s.

Het is in Nederland al langer verboden om foie gras te produceren, vanwege het leed dat de productie ervan veroorzaakt bij dieren. Het dwangvoederen veroorzaakt ademhalingsmoelilijkheden en verwondingen aan de slokdarm bij de vogels. De dieren worden bovendien in korte tijd zo vet dat allerlei andere gezondheidsproblemen ontstaan.

Eerder beloofden de hotelketens Mövenpick, Bilderberg en Carlton en grote bedrijven als KLM en de Bijenkorf al geen foie gras meer te serveren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zou zo maar kunnen Wimke en Hazewind. Ik vond die Collie dinsdagavond in de keukenpot van Lauswold, toen ze mij een kouwe veggieburger met plofkip in de maag porbeerden te splitsen. Ik ben daarna via de Lippenhuisterbrug naar het Meentschar gereden en daar werd om elf uur 's nachts met lichtbakken gejaagd. Niet op Foie gras mag ik hopen, maar er was nogal veel maanlicht dus ...... En de ganzen in Van Oords Mersken waren erg onrustig. En zo'n luxe restaurant moet de wilde gans toch ergens vandaan toveren! Nou ja, ik vraag het nog wel eens na bij Siebren Siebenga, de zelfjagende ecoloog van de NJV (de geroyeerde KNJV), die daar maar een kleine tien kilometer vandaan woont. Apart hé, om met Dirk Scheringa te spreken.

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  Super, dit verdient meer dan de voorpagina in de landelijke dagbladen. Zij hebben een taak om ons domme volk voor te lichten over producten als foie gras. Het lijkt wel dat hoe wreder het verkrijgen, hoe ´´luxer´´ het product. Kijk maar naar kaviaar, kreeft, kikkerbillen en zo is er nog wel wat te bedenken . O ja, en onze eigen bioindustrie. Ook daarover moet meer eerlijke voorlichting komen.

 • no-profile-image

  wimke

  Was Lauswold dan ook van Scheringa? Dat zou veel verklaren!

 • no-profile-image

  gert

  Valt het nabijgelegen Oranjewoud hier ook nog onder ?Want daar staat ook nog een chique restaurant

 • no-profile-image

  Patrick

  Kijk, dit is een maatschappelijke overwinning voor alle mensen!!!
  Heerenveen kan een enorm groot compliment krijgen!!!
  Wakker Dier ook grote complimenten, want nog de vlees sector, noch de restaurants, nog de gewone burger zou anders tot het besef komen.
  Als je mensen maar bewust maakt dan komen keuzes vanzelf!
  Dit is een goede keuze, moge er meer en meer en meerdere volgen!!

 • no-profile-image

  Herkauwer

  Inderdaad een heel mooi voorbeeld daar in Heerenveen. Als meer consumenten zouden weten op welk een vreselijke manier die 'delicatesse' wordt gemaakt dan zou het hen vast en zeker de strot uitkomen. Misschien is er daarover info te krijgen op Huis ten Bosch? Want daar zijn ze bedreven in dwangvoedering!

 • no-profile-image

  hazewind

  Border Collies worden gebruikt voor de ganzenjacht. Halen ze daar op Lauswold zo de Foi gras binnen dan?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jawel Gert. Hotel Tjaarda bedoel je zeker? Het zou me niet verbazen als men daar Foie gras serveert. En zeker en vast in DE HEEREN VAN HARINXMA op LAUSWOLD in Beetsterzwaag. Daar logeren Balkie, Bos en Zweetvoet immers als ze iets te bekonkelen hebben wat ze later ons door de strot drukken. Toevallig was ik daar dinsdagavond nog maar toen was de keuken net dicht en lag er een Border Collie in de pot.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Dat is heel goed nieuws voor onze broeders en zusters in Frankrijk. In Heerenveen wonen lieve mensen. We gaan er van de winter met zijn allen naar toe om hun onze waardering te uit(eten).

 • no-profile-image

  wimke

  Zou maar zo kennen. De mensen weten niet half wat er daar achter op dat landgoed allemaal gebeurd.

 • no-profile-image

  rintsje anker

  Volgens mij is Dekemastate in Jeltsum ook van Scheringa. Dat vergat hij nog te zeggen op tv!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Gijs, pas wel een beetje op hoor. Er wonen in Hoogeveen misschien wel lieve mensen maar het is ook een plaats op het platteland en ik ben bang dat als jullie er met zijn allen neerstrijken er meteen gezeurd zal worden over schade. Dit stukje hoort eigenlijk in het GANZENFORUM thuis, maar ik moest het toch even kwijt. Gert (uit het Hazenforum)woont ook in Midden Drenthe en is akkerbouwer. Misschien heeft hij nog een mooi veldje valaardappelen, bietenloof of mais voor jullie liggen. (meer dus op: draagvlak boeren nodig voor aanpassing ganzenbeleid)

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.