Pluimveehouderij

Achtergrond 201 x bekeken 2 reacties

Zorgen over trage omschakeling huisvesting leghennen

Het Productschap Pluimvee en Eieren maakt zich zorgen over de trage omschakeling van de leghennenhouderij in de verschillende lidstaten van de Europese Unie naar nieuwe huisvestingssystemen.

Dat zei voorzitter Jos ramekers van het productschap tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van het productschap in Zoetermeer. Volgens de Europese regels zijn kooien vanaf 2012 verboden en moeten leghennen in andere systemen worden gehusivest. Tot op heden zit nog steeds ruim 66 procent van de Europese leghennen stapel in batterijkooien. In Nederland is het percentage leghennen dat in kooien is gehuisvest inmiddels geslonken tot ruim 44 procent. Daarmee loopt nederland in de EU voorop.

Ramekers wees op het gevaar dat de Europese Commissie stras concludeert dat de volledige omschakeling per 2012 niet haalbaar zal zijn en dat er noodmaatregelen bijvoorbeeld in de vorm van uitstel van het batterijverbod worden genomen. Daardoor zou de Nederlandse leghennensector een kostprijsnadeel kunnen ondervinden ten opzichte van de sectoren in andere landen.

"In de Europese commissie is er nog weinig aandacht voor het probleem. Men stelt dat iedereen weet dat dit staat te gebeuren en dat het wel goed zal komen." Volgens Ramekers onderkent ook het ministerie van landbouw het dreigende probleem.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    kooi

    als we allemaal zoveel verdienden als ramekers was investeren geen probleem!

  • no-profile-image

    kippetje

    dit is ook heel logisch want er wordt nu eenmaal niets extra betaald voor een scharreleitje waarom zou je er dan investeren in iets wat verre van kostprijs dekkend is

Of registreer je om te kunnen reageren.