Pluimveehouderij

Achtergrond 123 x bekeken

Brussel neemt maatregelen tegen salmonella

Eieren afkomstig van leghennenbedrijven, die niet zijn gecontroleerd op salmonella, mogen vanaf dit jaar niet meer worden verkocht als tafeleieren.

De eieren mogen alleen nog worden verwerkt in eierproducten. Ze moeten daarbij worden verhit, om een besmetting met de salmonella-bacterie bij consumenten te voorkomen.

Dezelfde maatregel geldt overigens ook voor eieren van bedrijven die besmet zijn met Salmonella Enteritidis of Salmonella Typhimurium, de twee meest voorkomende varianten.

Aanvankelijk zou de maatregel pas eind dit jaar ingaan. De lidstaten van de EU besloten in 2007 om dit te vervroegen naar begin 2009, nadat onderzoek had uitgewezen dat er veel salmonella heerste onder Europees pluimvee.

Volgens de Europese voedselautoriteit Efsa zijn eieren en eiproducten verantwoordelijk voor meer dan de helft van de humane salmonellabesmettingen in de EU.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.