Pluimveehouderij

Achtergrond 229 x bekeken

Welzijn leghen rode draad op IEC-congres

De discussie over het welzijn van leghennen verspreidt zich als een olievlek over de wereld. Het loopt als een rode draad door het congresprogramma van de International Egg Commission (IEC) deze week in Shanghai..

Vanzelfsprekend is het leghenwelzijn een onderwerp dat Europeanen bezighoudt vanwege het verbod op traditionele kooien vanaf 2012. Maar ook in Australië is dit een belangrijk item. Daar kijkt men vooral naar Europa als voorbeeld voor nieuwe nationale regelgeving. Ook de Amerikanen maken roerige tijden door op dit punt. In Californië mogen de kiezers zich tijdens de aanstaande presidentsverkiezingen uitspreken over het welzijn van legkippen. De eiersector daar is bang dat dit tot gevolg kan hebben dat welzijnsnormen flink aangescherpt zullen worden of zelfs tot afschaffing van de kooien kan leiden. Omdat dit ook kan overwaaien naar de andere staten van de VS heeft de sector er een grootse informatiecampagne richting kiezers in Californië voor opgezet.

Aan het IEC-congres doen 370 deelnemers uit 41 landen mee. De deelnemers zijn voornamelijk producenten en handelaren in eieren en eiproducten uit de belangrijkste productiegebieden van de wereld. Ook de toeleverende industrie van de eiersector en nationale brancheorganisaties/overheden zijn aanwezig. ,,Nog nooit had dit jaarlijkse congres, dat steeds ergens anders gehouden wordt, zoveel deelnemers,’’ vertelt Ben Dellaert, die als PPE-secretaris naar China is afgereisd. De Chinese eiersector is goed vertegenwoordigd. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er maar liefst 29 deelnemers van het gastland aanwezig. Het biedt Chinese bedrijven de gelegenheid om kennis te maken met de rest van de wereld, zegt Dellaert.
Hem is duidelijk geworden dat de Chinese eiersector een razendsnelle ontwikkeling doormaakt richting een hypermoderne sector, komend van backyard farming en wet markets.

Foto

Wim Wisman

Of registreer je om te kunnen reageren.