Pluimveehouderij

Achtergrond 610 x bekeken

Ondanks druilerig weer drukte op eerste open dag Bejo

Bezoekers van de open dagen van Bejo Zaden in het Noord-Hollandse Warmenhuizen bekijken uienrassen op de demovelden.

Gerooide uien staan in kratten voor de veldjes opgesteld. Ondanks de regen loopt het goed door met de bezoekers. Voor deze eerste aftrap van de open dagen, die tot en met zaterdag duren, hadden zich al bijna duizend belangstellenden aangemeld. "Vooral buitenlandse gasten melden zich vooraf aan", weet Robert Schilder, verkoper Noordoost Nederland bij Bejo. "Nederlandse akkerbouwers en tuinders laten het van hun werkzaamheden afhangen wanneer ze een kijkje komen nemen." Foto Petra Vos

Ayman Qasasfeh vereeuwigt zijn collega Tawfiq Salah (midden) op een fruitbedrijf in Kraggenburg. Twee pluksters uit Staphorst gaan ondertussen door met hun werk. De Palestijnse olijfboeren Qasasfeh en Salah zijn op campagne in Nederland om de Palestijnze zaak te bepleiten. Vandaag bezochten ze het fruitbedrijf van Harrie Veldhuis in Kraggenburg. Qasasfeh en Salah hebben deelgenomen aan een olijfboomcampagne, waarbij boeren met steun van internationale organisaties geholpen worden met het opzetten van een olijfboomgaard. Foto Ruud Ploeg

Milieudefensie en de Dierenbescherming plaatsten een opblaaskip in Middenmeer uit protest tegen de komst van een vleeskuikenbedrijf in Middenmeer. Foto ANP

Een Poolse medewerkster plukt witte druiven van het ras Solaris op het fruitteelt- en akkerbouwbedrijf van Ankie en Wirtjo Molema in Nieuwolda. De twee rijen Solaris werden zaterdag geplukt. "Het suikergehalte was perfect," vertelt Ankie Molema. Over een half jaar perst familie Molema in haar eigen wijnmakerij haar eerste wijn van deze druiven. De naam van de eerste geperste wijn houdt de familie nog geheim. In totaal heeft het bedrijf 1 hectare druiven van verschillende soorten. Koos van der Spek

Focko Buseman uit Scheemda laat de zaaitarwe vanuit een container in de kunstmeststrooier lopen. De container is gevuld vanuit een big bag. Alleen voor de randen van de percelen gebruikt Buseman de zaaimachine. "Ik heb naast mijn akkerbouwbedrijf ook een handelsbedrijf in granen en meststoffen", vertelt de Groninger. "Ik zaai de 85 hectare tarwe met de kunstmeststrooier om tijd te besparen. Ik heb dan wel iets meer zaaitarwe nodig. Het is nu erg droog. Dan kiemt het zaad niet. De zaaitarwe gaat vanuit een big bag eerst in een container voor ik het in de kunstmeststrooier laat lopen. De container kan ik goed doseren. Dat is lastiger met een big bag." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.