Pluimveehouderij

Achtergrond 478 x bekeken

Zeeuwen rooien vroeg zaaiuien

Als één van de eerste rooit Maatschap Uijl uit Zierikzee 5 hectare zaaiuien.

De zaaiuien, van het ras Julia, zijn door de Zeeuwen de derde week van februari ingezaaid. Volgens commissionair Peter van de Velde (links op de foto) profiteerde het gewas van ideaal weer. "Iedere week een bui en voldoende zon levert een mooie groep op." De kwaliteit is volgens Van de Velde zeer goed, als ook de opbrengst. "We hebben circa 50 ton per hectare geoogst." De bestemming is sorteer- en pakstation Arjazon in Kruiningen. Foto Anton Dingemanse

Werknemers van de Groningse wasserij Primofin in Veendam zijn volop bezig met het wassen van Parijse worteltjes. Volgens werknemer Bram Hamminga verwerkt het bedrijf op een goede dag twintig vrachten van 28 ton. De worteltjes gaan deels naar drie verwerkers in Nederland en deels naar Duitsland, België en een fabriek in Liechtenstein. Door de droogte heeft een relatief groot deel van de wortelen niet de gewenste maat van 16 tot 26 millimeter gehaald en eindigt in de vergister. Het oogstseizoen loopt normaal gesproken tot begin september. Foto Koos van der Spek

Peter Entjes, medewerker van vleeskuikenhouder Tonnis Jager uit Noordbroek, strooit voer op papieren banen die door de stal heen liggen. Het voer is bedoeld voor de kleinste vleeskuikens. Door het voer de eerste dagen op deze manier te presenteren in de buurt van de waternippels krijgen ook de kleinste dieren een vlotte start en kan een uniforme koppel vleeskuikens ontstaan. Foto Koos van der Spek

De mais van Thomas de Boer uit het Friese Nijeholtwolde staat meer dan manshoog. De meeste planten hebben volop gebloeid. De kolven komen nu tevoorschijn. Samen met zijn broer Ger heeft De Boer meer dan 250 melkkoeien en 132 hectare land. De stand van de mais in de noordelijke provincies is wisselend in verband met het neerslagtekort in april en mei. Foto Alex de Haan

Een Litouwse melkveehouder die deelneemt aan de actie bij zuivelfabriek Zemaitijos Pienas in Telsiai. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.