Pluimveehouderij

Achtergrond 1274 x bekeken 1 reactie

Vos richt slachting aan onder kippen

Een vos heeft zondag tegen zonsondergang een slachtpartij aangericht onder de kippen van Gerrit Katerberg in Klijndijk (Dr).

(foto's: Jan Ketelaar)

De vos, die via een van de uitloopkleppen de stal was binnengedrongen, doodde 71 kippen door ze in de nek te grijpen en dood te bijten. Gerrit Katerberg, die in maatschap met zijn vrouw Janet en haar ouders een pluimveebedrijf heeft, was ’behoorlijk gefrustreerd’ door de moordpartij. „Ik doe er alles aan om op een diervriendelijke manier hennen te houden. Dat een vos zo’n oneerlijke slachtpartij aanricht is verschrikkelijk om te zien.”

De pluimveehouder had niet alleen schade door de dode kippen. Ook raapte hij de eerste dagen na het incident enkele honderden eieren per dag minder.

Om te voorkomen dat de vos zou terugkomen om opnieuw kippen te grazen te nemen, hield Katenberg de kippen enkele dagen in de overdekte uitloop.

Al eerder vossenschade onder de Freilandkippen

Het is niet de eerste keer dat de Drentse pluimveehouder te maken heeft met vossenschade. Kort nadat Gerrit Katerberg in 2000 overstapte op Freilandkippen, 12.500 stuks in één stal, werd hij geconfronteerd met 400 dode kippen door een vos. En ruim twee jaar geleden had hij bijna 50 dode kippen door toedoen van een vos. „We doen er alles aan om de hennen te beschermen tegen wild, maar blijkbaar zijn de vossen zo brutaal en talrijk, dat een stroomdraad en de aanwezigheid van mensen ze niet op afstand kan houden.”

Flora- en faunawet beschermt de vos

Na het inwerkingtreden van de Flora- en faunawet liep het afschot van vossen sterk terug. Van 15.000 in jachtseizoen 2001/2002 tot gemiddeld ruim 3.800 in de eerste jaren na het inwerkingtreden van die wet. De vos had door die wet een beschermde status gekregen en mocht alleen nog worden bejaagd op basis van een provinciale ontheffing of vrijstelling. Die kunnen worden verstrekt voor gebieden met buitenlopende lammeren of kippen. In seizoen 2005/2006 zijn bijna 8.000 vossen afgeschoten. Sinds mei 2006, toen de vos op de landelijke vrijstellingslijst werd geplaatst, zijn er minder beperkingen om de vos te bejagen.

Van zonsopkomst tot zonsondergang mag de vos worden bejaagd, maar de kans er dan een aan te treffen is niet groot, want vossen zitten overdag vaak in hun hol en gaan bij het schemeren op pad. Om de vos tussen zonsondergang en zonsopkomst te mogen bejagen, heeft een jager een zogenoemde ’Lichtbakvergunning’ nodig. Die vergunning, aan te vragen bij de provinciale wildbeheereenheid, is op een bepaalde datum in een bepaald gebied geldig gedurende enkele uren.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Margje

    Er word toch altijd gezegd zo slim als een vos nou dat is ook zo want toen wij begin jaren 70 nog in Baarn woonden hadden we ook kippen en als er broeds waren die werden in een apart hokje gedaan met een sluiting op ongeveer 1m90 maar op een morgen kwamen wij buiten en alle 15 kippen lagen dood, een paar weken later kwam de vos terug en was door een losse plank opzij te schuiven het hok ingegaan toen wij daar kwamen liep hij weg en aan de overkant van het stuk land keek hij even achterom of hij zeggen wilde zie je me wel? en dan staat er in de krant het is niet te hopen dat Evers die mooie vos wil doden.

Of registreer je om te kunnen reageren.