Pluimveehouderij

Achtergrond 158 x bekeken

Week 29: vrije kuikenprijs -8 cent

Een teleurstellend beeld in week 29/2008 op de markt van kuikenvlees. De afzet is vergeleken met 14 dagen geleden dan ook wel gewijzigd. Het valt goed te merken dat de vakanties zijn begonnen, want de vraag van de retail ligt duidelijk lager dan gebruikelijk.

Afzet kuikenfilet moeizaam

Vooral de versafzet staat onder druk en dat heeft zo hier en daar prijsconsequenties. Hier betreft het opnieuw met name de prijzen van kuikenfilet, want het wordt moeilijk deze vast te houden, terwijl de kuikenfiletprijzen al op een laag peil lagen, zoals de laatste tijd regelmatig is gemeld.

Afzet kuikenbouten valt tegen

Ook de afzet van diepgevroren kuikenbouten valt wat tegen. Niet dat deze nu in volume echt heel slecht is, maar ook in de traditionele afzetgebieden van de diepgevroren kuikenbouten zijn de vakanties begonnen en daardoor neemt de interesse wat af. De prijzen van de kuikenbouten lijken nog wel te stabiliseren, maar de weerstand neemt toe en de prijstendens neigt eerder neerwaarts dan naar boven.

Rustige vraag naar kuikenpoten

De prijzen van hele kuikenpoten weet men nog wel vast te houden, maar dat is bij deze kuikendelen dan ook het enige positieve, want een enkele slachterij kwalificeerde de vraag naar kuikenpoten als tamelijk rustig.

Kuikenaanbod redelijk in balans

Hoewel de afzet van kuikendelen dus wat moeizamer verloopt, wordt er volgens slachterijen/handelaren nog niet op grote schaal product ingevroren. De hoeveelheid in te vriezen kuikendelen zal enerzijds sterk van de versvraag afhangen, maar uiteraard ook van het aanbod van kuikenvlees. Het kuikenaanbod staat op dit moment redelijk in balans met de vraag. Er wordt volgens ingewijden bij enkele slachterijen wel wat minder geslacht, maar zeker niet extreem veel minder dan normaal.

Vrije kuikenprijzen 8 cent omlaag

Het beeld op de markt van kuikenvlees vertaalde zich in een sterke daling van de vrije kuikenprijzen. Vorige week lagen de prijzen van lichte en zware kuikens gemiddeld nog op € 0,93/kg. Deze week noteerde deze prijs nog €0,85/kg. Dat is 8 cent minder! Dergelijke sterke prijsdalingen zijn redelijk uitzonderlijk en het illustreert de huidige marktsituatie.

Basiscontractprijs levert halve cent in

De scherpe daling van de vrije prijzen weerspiegelde zich niet volledig bij de basiscontractprijs, want deze daalt voor levering volgende week (week 30/2008) met 0,5 cent tot €0,795/kg inclusief btw.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.