Pluimveehouderij

Achtergrond 156 x bekeken

Week 28: kuikenafzet loopt stroef

Pluimveeslachters zijn absoluut niet optimistisch over de huidige kuikenmarkt. Het geslacht product ’loopt niet lekker’, de borstkappen (het grootste deel van het kuiken) staan onder druk en de kuikenbouten komen onder druk te staan.

Vrije kuikenprijzen dalen verder

De verwachting is dat de prijsdaling van de lichte en zware vrije kuikens op Pluimveebeurs Barneveld zich de komende twee à drie weken voortzet. De berichten op radio en tv over het grote aantal geboekte last minute-reizen doen wat dit betreft weinig gunstigs vermoeden omdat er op korte termijn (extra) veel mensen op vakantie gaan, wat nadelig is voor de binnenlandse afzet van kuikenvlees.
De vele acties met kuikenfilet van de retail lijken hun effect te hebben verloren, dus daar valt weinig positiefs voor extra afzet van te verwachten.

Krap kuikenaanbod door zomerkoppels

Het kuikenaanbod is krap („gelukkig, want anders was het helemaal een drama”, zo zegt een pluimveeslachter). Dit is het gevolg van de zomerkoppels waar altijd een paar procent minder dieren voor worden opgezet dan in de rest van het jaar. Ook hebben meerdere vleeskuikenhouders hun vakantie gepland door opzetten op te schuiven en een wat langere leegstand te plannen.

Kuikenaanbod uit andere landen

Uit andere landen, onder meer Polen, komt kuikenvlees naar Nederland en gaat kuikenvlees naar Engeland, waar de afzet van Nederlands kuikenvlees ’op z’n gat ligt’. Ook vanuit België zou vlees naar Nederland komen voor lage prijzen, terwijl daar de opbrengstprijzen hoger liggen dan in Nederland.

'Voerfirma's geven te zonnig marktbeeld'

Vreemd genoeg, aldus een pluimveeslachter, stellen sommige voerfirma’s de vleeskuikenmarkt zonniger voor dan hij op dit moment is en leggen ze prijzen in de markt voor levend product die niet haalbaar zijn voor de slachterijen. „Onbegrijpelijk, want wij moeten de broekriem aantrekken en vragen ons af hoe we de winter doorkomen. Dit gaat geld kosten als het zo doorgaat.”
De pluimveeslachter verbaast zich over vleeskuikenhouders met bouw- en uitbreidingsplannen. „Wees daar toch voorzichtig mee, anders komen we helemaal in een varkenscyclus terecht.”

Op termijn wordt het beter

Dat pluimveeslachters niet optimistisch zijn, maar toch ook weer niet pessimistisch, komt doordat ze wel licht zien. Op termijn, als vraag en aanbod meer met elkaar in overeenstemming zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.