Pluimveehouderij

Achtergrond 189 x bekeken

H7 in Oxfordshire blijkt hoogpathogeen

De AI-besmetting van het koppel leghennen in Shenington (bij Banbury in Oxfordshire) wordt veroorzaakt door een hoogpathogeen virus van het type H7.

Door welke N (neuramidase) het virus gekarakteriseerd wordt, is nog in onderzoek. Omdat het een hoogpathogeen virus betreft zijn de maatregelen in het beschermingsgebied (3 km) verscherpt.

Het virus is vooralsnog niet bij andere (buurt- of contact) bedrijven aangetroffen, volgens de CVO van het Verenigd Koninkrijk.

Bewijs van reiniging en ontsmetting

Omdat nu duidelijk is dat het om een hoogpathogeen AI-virus gaat heeft het ministerie van LNV bekendgemaakt dat vrachtauto's die terugkomen uit het Verenigd Koninkrijk en daar pluimvee of broedeieren hebben vervoerd, binnen 24 uur na terugkomst in Nederland op een geregistreerde wasplaats gereinigd en ontsmet moeten worden.

De vervoerder moet binnen 24 uur na binnenkomst in Nederland een bewijs van reiniging en ontsmetting (formulier nr. 407137) overleggen aan het Bureau Veetransport p/a VWA regio Noord. Daarop moeten de datum en het tijdstip van de reiniging en ontsmetting vermeld zijn en het kenteken van het vervoermiddel. Het bewijsstuk moet vervolgens in het vervoermiddel bewaard worden.

VWA bezoekt pluimveebedrijven

Ook zal de VWA zeer binnenkort de pluimveebedrijven bezoeken waar de elf recent uit Engeland geïmporteerde koppels eendagskuikens zijn geplaatst.

Op basis van de huidige situatie in Engeland is het volgens LNV vooralsnog niet noodzakelijk om een afscherm-, c.q. ophokplicht in Nederland in te stellen.

Volgens naspeuringen van dagblad The Times zouden op het bedrijf al drie weken geleden de eerste dieren zijn doodgegaan. De dierenarts heeft de hennen vervolgens behandeld met antibiotica zonder nader onderzoek in te stellen. Er werd pas alarm geslagen toen tien procent van de hennen het loodje had gelegd, aldus de krant.

Wim Wisman

Of registreer je om te kunnen reageren.