Pluimveehouderij

Achtergrond 162 x bekeken

Controle op zendingen pluimvee uit Engeland

Het ministerie van LNV heeft met de VWA afgesproken dat ter bescherming van de Nederlandse pluimveestapel alle zendingen pluimvee die uit Engeland naar ons land komen en waarvan het herkomstadres minder dan 100 km van het besmette bedrijf ligt, op het bestemmingsadres in Nederland gecontroleerd zullen worden.

Geen buffergebied in Engeland

De maatregel is mede genomen omdat de Engelse autoriteiten het instellen van een buffergebied vooralsnog niet nodig vinden, zo meldt AI-deskundige Henk Hulsbergen van de PVE. De Engelse bestrijdingsmaatregelen beperken zich tot dusver tot maatregelen in een beschermings- en toezichtsgebied. De bevoegde autoriteit kan ook een buffergebied instellen.

In 2008 37 pluimveezendingen uit het VK

Volgens het KIP-systeem zijn in 2008 in totaal 37 zendingen eendagskuikens uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland gekomen. Het betreft twee zendingen kalkoenouderdieren, drie zendingen eendenouderdieren, één zending vleeseenden, acht zendingen vleeskuikengrootouderdieren en 23 zendingen vleeskuikenouderdieren.

Extra alert

Hoewel het risico om AI-virus te verslepen bij vervoer van eendagskuikens beperkt is, worden betrokken bedrijven opgeroepen om in de huidige situatie extra alert te zijn op het naleven van goede hygiënemaatregelen bij pluimvee importen uit Engeland.

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.