Pluimveehouderij

Achtergrond 167 x bekeken

Week 19: eiermarkt blijft zwak

De eiermarkt blijft ook deze week zwak. Pakstations melden weliswaar dat de binnenlandse bestellingen deze week nog redelijk zijn, maar dit is tijdelijk met het oog op de naderende Pinksteren. Voor volgende week wordt geen herstel verwacht van de situatie op de eiermarkt.

Eieraanbod groter dan de vraag

De mineurstemming op de eiermarkt wordt vooral veroorzaakt door het eieraanbod dat groter is dan de vraag. Daarbij komt dat er meer eieren uit Spanje en Frankrijk tegen lage prijzen worden aangeboden en dat zet de eiermarkt verder onder druk. Het mooie zomerweer leidt niet tot een verhoogde vraag naar eieren. Weliswaar worden wat meer eieren gegeten in combinatie met asperges en salades, maar dit maakt de daling bij producten waarin eieren worden verwerkt niet goed.

Dalende eierprijzen

De eierprijzen gaan verder onderuit. Over het algemeen dalen de eierprijzen deze week met gemiddeld €0,10/100 stuks. Alleen de prijs van zware eieren kan zich handhaven.

Eiproductenindustrie vraagt weinig

De eiproductenindustrie oefent nog steeds weinig vraag uit naar eieren. De eierverwerkers hebben ruim voldoende eiervoorraad als gevolg van de moeizame afzet van eiproducten.

Derde landen: euro te duur

Een extra tegenvaller is dat de vraag naar eieren vanuit derde landen niet aantrekt ondanks de dalende eierprijzen. De steeds duurder wordende euro ten opzichte van de dollar is hier debet aan.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.