Pluimveehouderij

Achtergrond 234 x bekeken 4 reacties

Milieudefensie verbaast zich over advies megastal

De plannen voor de megastal in Grubbenvorst (gemeente Horst aan de Maas) hebben helemaal niets met duurzaamheid te maken.

Milieudefensie keert zich dan ook tegen het vandaag verschenen advies dat er bijna geen nadelen kleven aan de komst van 33.000 varkens en 1,2 miljoen stuks pluimvee.

Wouter van Eck (Milieudefensie) zegt dat het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) daar toch anders over denkt. Het RIVM ontraadt het om dieren dicht op elkaar te houden, door de grote kans op ziekten die kunnen overspringen naar de mens. "Bovendien krijgen de dieren geen centimeter meer ruimte en zien ze nooit daglicht.''

Van Eck vindt bovendien dat er duurzaamheidseisen aan dit soort grote veebedrijven gesteld zouden moeten worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cynisch

  gaat gewoon door jongens. Jullie weten toch ook wel, dat de uitkomst van het advies bij het verstrekken van de opdracht hiertoe, van te voren al vast staat? Heel eenvoudig: wie betaald,bepaald (in dit gekke landje). Heb nog nooit iets anders meegemaakt.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Beste Wout. Ben jij wel eens in een varkensstal geweest van ongeveer 30 jaar oud? Dat betekend een laag dak, betonnen hokafscheidingen, dikke lagen stof en licht van een klein smerig peertje. De dieren hebben totaal geen afleiding, knabbelen op elkaars staart en eten een gortdroog brokje. Dat is de romantiek van de ouderwetse boerderij!! Moderne bedrijven hebben veel meer volume per dier, veel lichtere stallen die ook beter schoon kunnen worden gehouden. Dit zijn stallen waar het plezierig is om te werken. Als je het niet gelooft moet je maar eens een paar maanden bij de Agrarische Bedrijfsverzorging aan de slag gaan. Dan zul je heel snel een hekel krijgen aan de stallen van vroeger. Ik denk dat voor dieren hetzelfde geld. De varkens krijgen in een nieuwe stal meer frisse lucht, dan in de oude lage hokken van vroeger + ritje naar de slager. Trouwens, de dieren uit Grubbenvorst worden volgens mij elders geslacht, maar corrigeer me als het niet zo is. Dit betekend dat de dieren dus nog steeds een stress-ritje per vrachtauto zullen moeten maken.
  @ cynisch, weet je wat cynisch is, dat alle gerenommeerde onderzoeksbureaus de Milieudef ongelijk geven, behalve een onbekend bureautje dat door de MD betaald wordt..

 • no-profile-image

  wout

  Op dit megacomplex zien niet alleen de dieren geen licht meer, ook die stumpers die er werken krijgen geen daglicht meer te zien.
  Zelfs het beetje licht en lucht dat de dieren mogen ontvangen tijdens het huidige transport wordt hun nog ontnomen.
  De varkens gaan van hok naar hok, totdat ze krijsend de aanvoerband opgaan richting elektroshock en de halssteek om dood te bloeden.
  WALGELIJK. geef mij maar een gewoon eenmans bedrijf, die zijn tegenwoordig ook wel groot maar in ieder geval heeft het nog iets wat lijkt op een boerderij.
  De term veefabrieken van milieudefensie is helaas juist.
  Met de komst van zulke veefabrieken worden de overige bedrijven in het land in een kwaad daglicht gesteld, alles wordt immers over een kant geschoren.
  Dit heeft ook niets met de noodzakelijke schaalvergroting te maken.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Ooh, je bedoelt zeker dat Rijksinstituut(je) voor Volksgezondheid en Milieu. Euhh . . . onbekend bureautje . . . hmmm . . . dus . . . Maar goed. Over klein gesproken: Nogal wiedes dat een modern bedrijf per dier meer Volume(?) heeft. Maar is volume dan bewegingsruimte??? Waar 'm dat in zit geef je grappigerwijs zelf al aan. Het dak is in vergelijking met vroeger idd veel hoger! Omdat het volume(!) nog altijd vloeroppervlak (lees: bewegingsoppervlak) maal de hoogte is, zou ik als koe liever een mooi laag plafond hebben en de (overtollige) hoogte inruilen voor wat meer horizontale bewegingsruimte met hetzelfde of zelfs iets minder stalvolume. Wat heb je als koe aan een paar meter lucht boven je knar terwijl je dat nou juist voor, naast en achter je kunt gebruiken? Bewegingsvrijheid als de koeien die graasden in de natte hooilanden van een paar decennia geleden bijvoorbeeld! Je weet wel, dat vochtige soortenrijke grasland waar de boer vroeger zijn koeien in stuurde. Waar die dieren (gratis) een gezond en gevarieerd menu van grassen en kruiden met een hoge voedingswaarde naar binnen konden werken i.p.v. die gortdroge brokken van tegenwoordig, waarvoor men in Brazilië en Indonesië dagelijks hele regenwouden te gronde richt. Die weilandjes waar koeien vroeger meer dan voldoende afleiding vonden tussen al die geurende bloemen, zoemende insekten en jodelende weidevogels. Een heel stuk prettiger dan al die dode biljartlakens van nu, waarvan een moderne koe in zijn leven met heel veel geluk misschien hooguit nog een keertje een glimp van mag opvangen, als ie überhaubt nog ooit iets anders krijgt te zien dan de binnenkant van zijn stal. Gezien het niveau van Piets reactie verbaast het me niets dat hij er van overtuigd is dat een dier (net als een mens) een hekel gaat krijgen aan de stal van vroeger wanneer ie eenmaal zo'n moderne 'fabriek' mee heeft gemaakt. Dieren zijn volgens een mafketel als hem natuurlijk precies zoals mensen? Nee echt . . . Voor Piet is het blijkbaar heel logisch dat een varken het vies vindt om in de modder te rollen. Het liefst ligt hij natuurlijk met een lekker glaasje wijn onder de hoogtezon te genieten van de heerlijke druifjes die de boer hem persoonlijk één voor één in zijn bek stopt. Agrarische Bedrijfsverzorging anno 2008 a la Pietje Wisse. Gelukkig maar voor de moderne dieren dat ze (voor de afwisseling) nog wel een spannend vrachtautoritje in het vooruitzicht hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.