Pluimveehouderij

Achtergrond 288 x bekeken

Belplume overleeft twist over boetesysteem

Belplume, het Belgische kwaliteitssysteem voor vleeskuikens, heeft de twist over een boetesysteem overleefd. Tijdens een overleg met Boerenbond hebben de slachterijen hun korting laten varen. Ook wordt het aangekondigde boetesysteem voor te zware kippen bijgestuurd.

Liever een bonus dan 1 eurocent korting

Pluimveeslachters, die ervoor moeten zorgen dat minstens 80 procent van de aangeleverde kuikens is gecertificeerd volgens de eisen in het zogenoemde lastenboek, hadden onlangs laten weten een eurocent per kilogram minder te willen betalen voor aangeleverde kuikens die niet aan die eisen voldoen. Boerenbond, was hier fel tegen en speelde met het idee om uit het kwaliteitssysteem te stappen als die maatregel werd doorgevoerd. „We hebben er begrip voor dat men probeert om de aanvoer van Belplume-kippen te verhogen, maar dan liefst via een positief beleid. Een bonus zou pluimveebedrijven stimuleren om deel te nemen aan het kwaliteitssysteem en het zou de extra kosten vergoeden die boeren maken om aan alle eisen te voldoen”, aldus Wouter Wytynck van Boerenbond.

Boerenbond vreesde voor inkomensverlies

Boerenbond liet de pluimveeslachterijen duidelijk verstaan de steun aan Belplume te herbekijken indien er een korting zou komen voor niet-Belplume-gecertificeerde kippen. De basisprijs moet gelden voor kippen die niet op basis van Belplume gecertificeerd zijn, luidt de redenering.
De landbouworganisatie vreesde dat een boetesysteem aan het inkomen van de pluimveehouders zou raken en tegelijkertijd een gevaarlijk precedent kon scheppen voor andere sectoren met lastenboeken. Er wordt nu onderhandeld over een stimulerend beleid, aldus Wytynck.

Ook succes Boerenbond bij zware kuikens

Ook in het dossier van de zware kuikens hebben Boerenbond (en de Landsbond) hun slag thuisgehaald. Pluimveeslachterijen wilde de prijs voor te zware kippen verlagen met een cent per honderd gram afwijking van het maximaal vooropgestelde gewicht van 2.500 gram. Bovendien wilden ze kuikens van maximaal veertig dagen oud. Er is nu bereidheid de boete te laten varen indien het gemiddeld aangeleverde gewicht daalt tot onder de 2.500 gram.

Of registreer je om te kunnen reageren.