Pluimveehouderij

Achtergrond 235 x bekeken 1 reactie

Twee gevallen vogelpest in België

Bij twee pluimveebedrijven in België is een laagpathogene variant van vogelpest vastgesteld.

Dat heeft het Nederlandse ministerie van landbouw meegedeeld aan het Productschap, Vee, Vlees en Eieren (PVE).

Het gaat om een ganzenbedrijf met vrije uitloop in Buggenhout waar het type H5 is vastgesteld. De vermeerderingsdieren vertoonden geen klinische verschijnselen, maar de besmetting kwam aan het licht bij een routinematige controle.

Het tweede bedrijf waar een besmetting is vastgesteld is een handelsbedrijf in sierpluimvee in Bocholt. Het type virus wat daar is aangetroffen is nog niet bekend. Buggenhout ligt 25 kilometer ten westen van Mechelen en Bocholt ligt vlakbij de Nederlandse grens, zo’n 10 kilometer ten zuidwesten van Weert.

Rondom de bedrijven zijn beperkingsgebieden ingesteld met een straal van 1 kilometer, maar er zouden geen andere pluimveebedrijven in de gebieden liggen. Voor zover bekend zijn er geen recente contacten geweest tussen deze bedrijven en Nederland.

Het productschap adviseert pluimveehouders in Zuid-Nederland voorzichtig te zijn. Contacten met de pluimveesector in de Belgische provincie Limburg moeten zo veel mogelijk worden voorkomen, aldus het PVE.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Noek

    Ik kwam bij dit bericht terecht via de nieuwsbrief agd.nl van vandaag. Dacht dat er weer 2 nieuwe vogelpestgevallen waren in Belgie, maar het blijkt een link naar een nieuwsbericht van meer dan een week geleden..... Ook het andere kopnieuws over het inkomen van varkenshouders blijkt al een week oud te zijn. En dat wordt gebracht als topnieuws! Mensen van het Agd: voor alle duidelijkheid: Op de dag dat ik het agd niet in brievenbus krijg wil ik gewoon actueel nieuws over de laatste paar dagen. Het abonnement kost bijna 500 euro(ruim duizend gulden!), daarvoor krijg ik maar 5x per week agd in de bus. (ter vergelijking: Een jaar lang 7 dagen per week De Telegraaf elke ochtend voor 7u. thuisbezorgd kost slecht 260 euro. Langzamerhand wordt Agd een blad voor de elite ipv de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.