Pluimveehouderij

Achtergrond 267 x bekeken

Rungis verwerkt in NOP-richtprijs kooi

Met ingang van week 50/2008 wordt in de NOP-richtprijs voor kooi-eieren naast de Weser Ems ook rekening gehouden met de Franse prijsnotering Rungis voor industrie-eieren.

Dat de NOP-richtprijs voor kooi-eieren nu ook rekening gaat houden met Rungis heeft de maken met de marktomstandigheden. De markt voor Nederlandse kooi-eieren is de afgelopen maanden aan sterke verandering onderhevig. Steeds meer Duitse retailers schakelen om naar verkoop van scharreleieren, waardoor de vraag naar kooi-eieren in het winkelschap afneemt. Gevolg hiervan is dat steeds meer kooi-eieren structureel naar de verwerkende industrie (moeten) worden afgezet. Het prijsontwikkeling van industrie-eieren vertoont een vlakker verloop dan de prijsontwikkeling van tafeleieren. Gezien de marktontwikkelingen in met name Duitsland wordt verwacht dat de geschetste afname van de afzet van tafeleieren uit kooihuisvesting zal doorzetten. De afzet van eiproducten is veel meer op de gehele Europese markt georiënteerd. NOP-secretaris Alex Spieker: „Dit is de reden dat vanaf heden de basis voor de NOP-richtprijs voor kooi-eieren wordt uitgebreid met gegevens van de Franse prijsnotering Rungis voor industrieieren.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.