Pluimveehouderij

Achtergrond 238 x bekeken

Risicobestrijding

De uitbraak van laagpathogene vogelpest in Duitsland breidt snel uit. De ziekte is niet onder controle.

Het landbouwministerie heeft dubbele reiniging en ontsmetting voor vrachtwagens uit het gebied afgekondigd. Transporten kunnen, met uitzondering van de kilometerzones rondom besmette bedrijven, gewoon door. Vorige week kwamen nog 255 wagens met levend pluimvee vanuit die regio naar Nederland.

Nederland houdt zich met dat beleid volledig aan het draaiboek voor uitbraken van laagpathogene vogelpest. Hier mag kritisch naar gekeken worden. Bij een uitbraak van blauwtong serotype 6, dat niet ernstig besmettelijk bleek, werd direct een exportverbod ingesteld.

De exportpositie van de Nederlandse veehouderij was hiervoor de belangrijkste reden. De maatregel had niet direct een veterinaire basis.
Daarmee is die situatie vergelijkbaar met de huidige Duitse uitbraak. De variant van H5N3 is niet direct gevaarlijk, de dieren worden er niet ziek van. Maar insleep naar Nederland zal wel grote gevolgen hebben voor de pluimveesector, inclusief de imagoschade door de ruimingen die dan plaats zullen hebben.

Het economische risico is dus zeker aanwezig. Nederland mag het zekere voor het onzekere nemen: een tijdelijke importstop van pluimvee uit het getroffen gebied zolang de ziekte zich uitbreidt, lijkt een terechte maatregel. Geen ziektebestrijding, maar risicobestrijding.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.