Pluimveehouderij

Achtergrond 267 x bekeken 2 reacties

Genetische modificatie vraagt publiek debat

Consumenten en boeren over de hele wereld moeten een rol krijgen bij de ontwikkeling van transgene gewassen. Onder meer dat stellen Nico Roozen en Jan Maarten Dros, directeur en projectcoördinator bij Solidaridad.

Genetische modificatie (GM) is een gevoelig onderwerp. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar in de haren. De agro-industriële productie van genetisch gemodificeerde soja in Zuid-Amerika neemt toe. En Nederland importeert jaarlijks miljoenen tonnen voor de Europese veestapel.

Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad wil inzicht krijgen in de voor- en nadelen van GM en roept daarom alle belanghebbenden op te participeren in een wereldwijde discussie.

Voor soja is de meest wijdverspreide commerciële GM toepassing de gemodificeerde resistentie tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyphosaat. Dat doodt alle planten behalve GM soja en maakt daarmee de teelt een stuk makkelijker. Solidaridad ziet dat deze soja geen hogere opbrengsten geeft, noch vermindering van het gebruik van chemicaliën. Sterker nog, het versterkt de grootschalige, gemechaniseerde en van chemicaliën afhankelijke landbouw.

Die grootschalige sojateelt was een belangrijke oorzaak voor het verlies van bossen, werkgelegenheid, lokale voedselvoorziening en culturele waarden in veel Zuid-Amerikaanse landen. De ontwikkeling van de grootschalige landbouw en de expansie van de sojateelt wordt vooral gedreven door de vraag naar veevoer. Sinds de introductie van GM soja is de grootschalige expansie versneld en is het eind niet in zicht.

In het huidige debat lijkt het of je alleen maar vóór of tegen GM kan zijn. Daarom is een open debat noodzakelijk. De consument weet niet dat GM soja massaal wordt gebruikt voor productie van ons vlees, zuivel en eieren. Het is tijd voor transparantie over de herkomst en de duurzaamheid van ons eten, ook als het GM soja betreft. Food- en retailbedrijven kunnen daar het voortouw in nemen.

Het is verder van cruciaal belang dat ook de GM technologie transparanter wordt en vanuit maatschappelijke belangen wordt aangestuurd. Boeren, levensmiddelenbedrijven, NGO’s en de consument moeten betrokken worden bij de ontwikkeling van technieken en gewaseigenschappen. Solidaridad wil de juiste keuzes maken om duurzame voedselketens te bouwen. We roepen op te participeren in de online-discussie op gmsoydebate.global-connections.nl

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A.v.d.Hof

  Een discussie is prima, maar is deze wel open genoeg? De machthebbers blijken te beschikken over bijv. geheime wetenschappelijke rapporten. De leek weet daarom niet of de informatie die hij of zij krijgt voorgeschoteld wel voldoende betrouwbaar is. Wetenschappers zijn al lang niet meer onafhankelijk in hun onderzoeken. Is wat zij schrijven waar? De overheden hebben vooral economische belangen voor ogen en stellen misschien voorwaarden vooraf aan de uitkomsten van GGO onderzoeken? Er wordt al helemaal niet gesproken over de vele risico's van een illegale markt. Hebben (beschermde) rijke families in ons land misschien grote belangen bij de toelating van gentech vanwege hun banden met de top in landen als Argentinië? Als dat zo is, hebben we in Nederland dan nog wel een stem? Het is tijd voor het stellen van snoei harde eisen mbt gentech; bijv. Nee tegen elke vorm van GGO mits alle resultaten duidelijk zijn voor de lange termijn en GGO veilig blijkt te zijn voor zeker de komende 3 generaties na ons. Er mogen ook geen patenten meer worden verstrekt op alles wat leeft en is (patenten op bijv. papaver en zonnebloemen). Nee, zolang de illegale handel niet volledig in beeld is en onder controle kan worden gehouden. Ook aan de discussie dienen eisen te worden gesteld. Zonder goede voorwaarden vooraf te stellen aan de discussie is elke discussie over GGO een schijnvertoning en zonde van de energie.

 • no-profile-image

  Patrick

  Geen discussie.
  Geen GM soja.
  Geen Monsanto criminelen.
  Gen soja, geen vernietiging van de planeet.
  Minister Verburg, wegwezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.