Pluimveehouderij

Achtergrond 779 x bekeken

Aviko toont telers nieuwe wasserij en sorteerafdeling

Aardappeltelers bekijken hoe de aardappelen worden gewassen bij de Aviko-vestiging in het Gelderse Steenderen.

Aviko houdt deze week open dagen voor de telers, omdat vorig jaar in Steenderen een nieuwe wasserij en sorteerafdeling voor aardappelen in gebruik is genomen. Bijzonder is dat de aardappelen eerst worden gewassen vóór ze worden gesorteerd. Volgens manager Jan Willem Peters van Aviko heeft dat twee voordelen. "Er hangt geen stof in de sorteerafdeling. Dat vermindert de slijtage van machines. Daarnaast zijn natte aardappelen minder gevoelig voor blauw." In Steenderen verwerkt Aviko per jaar zo’n 550.000 ton aardappelen tot verse, gedroogde en diepgevroren aardappelproducten. Foto Theo Kock

Leo van Haalen uit Winssen bij Nijmegen oogst samen met een medewerker zijn aardbeienplantjes. Na het schoonmaken, dat met de hand gebeurt, gaan de trayplantjes de koelcel in waar ze bij 1,5 tot 1,8 graden onder nul in rust gaan. In het voorjaar zet de teler zijn plantjes op stellingen. Van Haalen is met 5 hectare stellingteelt één van de grotere telers van het land. Door de plantjes gespreid over het jaar, van eind februari tot eind juli aan te planten, oogst hij vanaf ongeveer eind mei tot en met half oktober. Van Haalen heeft ook een eigen veld met moederplantjes. De stekjes ervan plant hij half juli uit in tray’tjes, die hij vervolgens in december weer oogst. Foto VidiPhoto

Bij eierpakstation Kwetters in het Gelderse Barneveld zijn vandaag 150.000 witte eieren gesorteerd en ingepakt voor de Nederlandse voedselbanken. De eieren komen in speciale doorzichtige doosjes met het logo van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij (NVP). De NVP schenkt de eieren speciaal voor kerst aan de voedselbanken. Kwetters stelt voor de actie gratis personeel en machines beschikbaar om de eieren in te pakken. De eieren worden maandag naar de voedselbankcentrale in Rotterdam gebracht. Foto VidiPhoto

Medewerkers van akkerbouwer en vollegrondsgroenteteler Eise Halsema uit Kloosterburen halen in het Groningse Molenrij over 25 hectare spruiten van het land. Voor de laatste keer, want Halsema stopt ermee. "Traditioneel werden altijd spruiten geteeld in dit gebied", vertelt de Groninger. "Ik ben de laatste die nog over is en vanwege de almaar dalende prijzen, zet ik er ook een punt achter. Het werd tijd om de machine te vervangen. Dan is de keuze makkelijk. Jammer vind ik het wel. Het is een mooi gewas." Foto Roelof Stroetinga

'Opa' Frans Tromp pakt kerstpakketten in op de boerderij van Peter Tromp. Het is een echte winterklus voor de familie Tromp. ’s Zomers zijn ze druk met allerlei activiteiten zoals boerengolf. ’s Winters ligt dat werk stil en is er, naast het werk in de landwinkel, ruimte over om kerstpakketten te maken. Vroeger werd er ook nog gemolken. Nu niet meer. De verbreding werd van neventak tot hoofdtak. De kaas en andere ingrediënten voor de kerstpakketten komen van boeren in de omgeving.

De Groninger akkerbouwer Jur Huisman uit Siddeburen werkt laat op de middag met een cultivator gele mosterd onder. Komend seizoen teelt hij op 6 van deze 11,5 hectare suikerbieten. Huisman gebruikt zoveel mogelijk groenbemesters. "Om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen en aaltjes te bestrijden", legt hij uit. Hij cultiveert noodgedwongen, omdat het gewas zo massaal is dat ineens ploegen niet lukt. "Misschien heeft het ook wel weer een voordeel en mengt het zo beter." In het donker werken, vindt Huisman geen probleem. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.