Pluimveehouderij

Achtergrond 296 x bekeken

Vermeerderaar wint innovatieprijs

Vermeerderaar Gerrit van de Berg uit Ane (Ov) heeft de Farmers for Farmers-innovatieprijs van mengvoercoöperatie For Farmers gewonnen.

Vermeerderaar Gerrit van de Berg kreeg de prijs ter waarde van €5.000 voor zijn idee voor de Quality Time-stal voor vleeskuikenouderdieren.

Het innovatieve Quality Time-huisvestingsconcept is gericht op het verhogen van het aantal succesvolle paringen en daarmee de bevruchting en de broeduitkomsten, en op het verlagen van het aantal dierbeschadigingen en de uitval ten opzichte van gangbare huisvesting van vleeskuikenouderdieren.

In de Quality Time-stal die Van de Berg momenteel bouwt, worden de hanen ’s morgens in een aparte ruimte gevoerd en daar gescheiden van de hennen gehouden om de hennen rust te geven. ’s Middags mogen de hanen en de hennen bij elkaar.

Om het gebruik van de strooiselruimte door de hennen te bevorderen komen er smalle roosters in de stal met alleen drinkwatervoorziening erboven en wordt met een automatisch graanstooisysteem circa 25 procent van de voerbehoefte in het strooisel verstrekt. In de strooiselruimte komen een aantal dichte schotjes die de hennen als vluchtmogelijkheid kunnen gebruiken.

ASG in Lelystad gaat onderzoek doen naar de effecten van de Quality Time-stal.

For Farmers kent de Farmers for Farmers-innovatieprijs twee keer per jaar toe aan maximaal vier innovaties. Een onafhankelijke jury beoordeelt de ingezonden ideeën.

De andere Farmers for Farmers-innovatieprijs ging naar een varkenshouder voor een in hoogte verstelbare biggenbehandelwagen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.