Pluimveehouderij

Achtergrond 340 x bekeken

NCD in Zweden en Roemenië: 'Wees voorzichtig!'

PVE'er Henk Hulsbergen roept namens het Productschap iedereen in de pluimveesector op om in de contacten met Zweden en Roemenië voorzichtig te zijn.

Henk Hulsbergen dringt er bovendien op aan de uiterste zorg te besteden aan een goede hygiëne. Henk Hulsbergen doet deze oproep wegens de uitbraken van NCD in de twee EU-lidstaten. „Het is vervelend dat in Zweden en Roemenië NCD-virus voorkomt, maar breng het niet mee naar Nederland”, aldus Henk Hulsbergen van de PVE.

NCD Zweden: geen bedreigende contacten

Het ministerie van LNV neemt op grond van onderzoek door de VWA vooralsnog geen nadere maatregelen in verband met de NCD-uitbraak in het Zweedse Trelleborg. Er zijn geen ‘bedreigende’contacten geweest met de Zweedse pluimveehouderij. Er zijn de afgelopen twee maanden alleen drie zendingen papegaaiachtigen uit Zweden naar Nederland gekomen. Ook is er één zending papagaaiachtigen vanuit Nederland naar Zweden vervoerd.

NCD Roemenië: 'backyard'-koppel

Gisteren (6 november 2008) is bekend geworden dat op 24 oktober 2008 een NCD-besmetting is vastgesteld bij een ‘backyard’-koppel van 80 stuks pluimvee in Pojogeni Targu Carbunsti in de provincie Gorj in het westen van Roemenië. Bij het koppel is een ICPI vastgesteld van 1,675. Alle besmette dieren zijn geruimd. Conform EU-richtlijn is een 3- en 10-kilometergebied ingesteld. In deze gebieden liggen geen commerciële pluimveebedrijven.
Het besmette koppel pluimvee was niet gevaccineerd tegen NCD en de Roemeense overheid gaat ervan uit dat in het wild levende vogels de besmetting hebben overgebracht.
Het ministerie van LNV heeft besloten geen nadere maatregelen te nemen.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.