Pluimveehouderij

Achtergrond 614 x bekeken

Scharrelplus ei

Scharrelplus ei is een nieuw scharrelei dat sinds 11 september 2008 te koop is bij Super de Boer.

Supermarktketen Super de Boer ontwikkelde het Scharrelplus ei samen met de Dierenbescherming, die er zijn Beter Leven-keurmerk aan toekende. Super de Boer had al scharreleieren onder de naam Scharrelpluseieren, zonder keurmerk van de Dierenbescherming.

Het Scharrelplus ei is het eerste ei dat een ster krijgt van de Dierenbescherming. Die kent er één ster aan toe omdat de leghennen een overdekte, met stro bedekte uitloop hebben waar ze water, voer en maagkiezel krijgen en afleidingsmateriaal in de vorm van krabstenen. De uitloop heeft een oppervlak van ten minste 20 procent van het staloppervlak. De bezetting in de uitloop is nu 8,5 hennen per vierkante meter. Maar dat kan op termijn worden teruggebracht naar 7 per vierkante meter, afhankelijk van de acceptatie door de markt, aldus eierhandel Kwetters in Veen (Gld) die het houderijsysteem mede heeft opgezet.

Vooralsnog gaan drie pluimveehouders de Scharrelplus-eieren produceren. Welke plus de drie pluimveehouders beuren boven gangbare scharreleieren, wil eierhandel Kwetters niet zeggen.

De eieren kosten de consument volgens de Dierenbescherming ongeveer 0,2 eurocent meer dan gewone scharreleieren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.