Pluimveehouderij

Achtergrond 211 x bekeken

LNV onderzoekt risico insleep AI via vogeltrek

LNV laat momenteel de deskundigencommissie uitzoeken wat de risico’s zijn van versleping van AI-virus naar Nederland via de vogeltrek.

Aanleiding voor het onderzoek is de AI-uitbraak met H5N1-virus op een bedrijf in Duitsland in de buurt van de Poolse en Tsjechische grens.

Versleping van virus via transport wordt beperkt door de verplichte extra reiniging en ontsmetting op een aangewezen wasplaats van vrachtauto's die in Duitsland levend pluimvee of broedeieren hebben vervoerd, direct na terugkomst in Nederland.

Het ministerie van LNV heeft laten weten dat er de laatste zes weken geen levend pluimvee of pluimveeproducten uit de getroffen regio naar Nederland zijn gekomen.

3- en 10-km-gebied

Het Duitse Friedrich Löffler Institut bevestigde vrijdag 10 oktober 2008 dat de uitbraak van AI in het dorp Markersdorf in de Duitse deelstaat Saksen (Sachsen) is veroorzaakt door een hoogpathogeen virus van het serotype H5N1. Het geruimde bedrijf hield 800 ganzen voor de vleesproductie, 550 eenden, 60 kippen en 24 kalkoenen.

Rond het bedrijf zijn een vervoersverbod en een beschermingsgebied en een toezichtsgebied van 3 en 10 kilometer ingesteld.

De laatste uitbraak van AI in Duitsland deed zich voor in december 2007.

Foto

Wim Wisman

Of registreer je om te kunnen reageren.