Pluimveehouderij

Achtergrond 193 x bekeken

Week 1: vrije kuikenprijzen omhoog

In de weken van Kerstmis en Nieuwjaar lag de kuikenvleesconsumptie op een hoog peil en volgens een enkele slachterij zelfs hoger dan in andere jaren. De vele extra vrije dagen zijn daarvan een oorzaak. De versafzet van kuikenvlees loopt volgens enkele informanten nog goed door en er wordt nog steeds niet extreem veel kuikenvlees ingevroren.

De prijzen van de broedeieren liggen nog altijd op een hoog peil en dat geldt vooral voor België. Dit betekent dat er bij onze zuiderburen wat minder kuikens worden opgezet en dat er daardoor, vanwege de goede vraag naar kuikenvlees, weer wat ruimte is voor een lichte prijsstijging van de levende kuikens.

In Nederland zijn de prijzen van de vrije kuikens deze week met 1 cent opgelopen en in België met 2 cent. De prijs van de levende kuikens loopt onder meer op doordat de Belgen ook in Nederland levende kuikens proberen op te kopen.

De pluimveeslachterijen/pluimveehandelaren die zich vooral op het Verenigd Koninkrijk concentreren, beginnen zo langzamerhand de nadelen te ondervinden van de wegzakkende koers van het Engelse pond ten opzichte van de euro. Er is al eens eerder gemeld dat de Nederlandse kuikenafzet naar het Verenigd Koninkrijk de laatste jaren steeds belangrijker is geworden en de dure euro gaat de pluimvee-exporteurs nu zeker geld kosten.

De huidige winterse omstandigheden in Oost-Europa zorgen voor de nodige problemen voor de afzet van kuikenvlees naar deze regio. Het transport van levensmiddelen is al een probleem op zich en ook het zoeken van de nodige transporteurs wordt wat moeizamer, omdat verladers die producten willen vervoeren die het meeste geld opleveren.

Hoewel de hiervoor aangegeven omstandigheden niet echt positief ogen, zijn pluimveeslachters en pluimveehandelaren over het prijspeil nog niet echt ontevreden. Normaal zakken de prijzen van de diverse kuikendelen rond deze tijd van het jaar wat in, terwijl deze nu nog lijken te stabiliseren.

Samenvattend: hoewel er de nodige problemen zijn, oogt het marktbeeld op de kuikenmarkt nog redelijk vriendelijk.

(bron: PVE)

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.